Kultúra

DAD v Prešove uvedie premiéru rozprávky: Je ňou Perníková chalúpka

Rozprávku Perníková chalúpka v premiére uvedú v prešovskom Divadle Alexandra Duchnoviča. Kto stvárni postavy Janka a Marienky?

Ilustračný obrázok k článku DAD v Prešove uvedie premiéru rozprávky: Je ňou Perníková chalúpka
Zdroj: TASR

Na znečistenie prírody a potrebu separovania odpadu má poukázať rozprávka Perníková chalúpka, ktorú v premiére uvedie Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

Rozprávkový evergreen

„Boli sme so spracovaním titulu Perníková chalúpka oslovení priamo divadlom. Samozrejme sme s tým súhlasili, pretože tá rozprávka je známa, dobrá, myslím si, že deti ju registrujú. Je to taký rozprávkový ‚evergreen‘. Akurát sme sa zamýšľali nad tým, ktorú z rôznych verzií použiť a dospeli sme k tomu, že najjednoduchšie bude vytvoriť si novú, vlastnú verziu, ktorá bude kombináciou niektorých prvkov a motívov z viacerých verzií pôvodnej rozprávky spísanej bratmi Grimmovcami,“ uviedla dramaturgička hry Lenka Garajová.

Do deja zakomponovali postavičku sovičky Sone ako zvieracieho prírodného elementu, ktorý pomôže deťom v ťažkej situácii, keď zakročí. „Okrem toho je pre nás nositeľkou veľmi aktuálnej témy separovania, triedenia odpadu a znečisťovania prírody. Myslíme si, že je pre deti veľmi podstatné to s nimi riešiť a komunikovať, pretože tieto ekologické témy sa absolútne dostávajú do popredia. Takže sovička Soňa je zvieratko, ktoré sa sťažuje na to, že príroda je znečistená, separuje odpad a snaží sa to naučiť aj detičky,“ priblížila dramaturgička.

Režisér Viskočáni tvrdí, že netreba podceňovať detského diváka. „Pamätám si rozprávky zo svojho detstva. Naozaj mnohí tvorcovia z detí robia naozaj ako keby hlúpe. Urobia na ne ‚ňu-ňu-ňu‘ a to akože stačí. Rozprávky vtedy pre mňa ako keby nemali nejaký ďalší plán, prečo by ma mali zaujímať. Bol to iba skrátený, prerozprávaný príbeh a ešte aj to takou ‚pitvornou‘ formou. Nemali by sme deti učiť rozprávať nejakým zvláštnym, novým, mimozemským jazykom. Oni sú vnímavé, detská myseľ je veľmi pozorná na vzruchy,“ vysvetlil Viskočáni.

Obsadenie

O hudobnú zložku sa postaral hudobník Kamil Mikulčík. „Hudba ako keby svojou kompozíciou kopíruje situáciu. Nie je to iba ilustrácia, ale tá samotná hudba má takú svoju dramatickú linku a nie je naivná. Nie je zbytočne hravá. Má rôzne folklórne a džezové prvky. Myslím si, že aj dospelý divák s citom pre hudbu bude nadšený tak, ako sme my,“ povedala Garajová.

Spoluprácu s DAD považuje Viskočáni za veľmi pozitívnu, inšpiratívnu a zábavnú. „Kolektív hercov je naozaj veľmi talentovaný a činorodý. Zároveň veľmi sa rešpektujú vzájomne mladší aj starší. Mám pocit, že od prvej ‚čítačky‘ herci idú naplno,“ uviedol režisér hry. Postavu Janka stvárnia Ladislav Ladomirjak a Martin Oravec, Marienky Zdenka Kvasková a Iveta Fejková, otca Jozef Pantikláš a Ľubomír Mindoš. Macochu hrá Ľudmila Lukačíková, ježibabu Vasiľ Rusiňák a sovu Soňu Jaroslava Sisáková.

Nedávno v Prešove vystúpila známa bratislavská skupina Para. Kliknite si fotogalériu z jej koncertu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Koncert známej kapely v OBRAZOCH: V Prešove vystúpila Para
20
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM