Kultúra

DAD v Prešove uvedie ďalšiu premiéru: Tešiť sa môžeme na inscenáciu Pieskovisko

Na otázky o dospelosti, preberaní zodpovednosti za vlastné činy, citoch a vzťahoch odpovedá divadelná hra od Michala Walczaka Pieskovisko.

Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove ju uvedie v premiére v piatok (17. 5.) na Malej scéne DAD o 19.00 h. Ide o 378. premiéru v 73. sezóne divadla.

O vzťahu muža a ženy

„Hra Pieskovisko je o vzťahu muža a ženy, evolúcii tohto vzťahu od prvopočiatku, prvého stretnutia, až po rozchod. Je napísaná veľmi úsporným a poetickým štýlom a je pochopiteľne zhustená, keďže máme šesť obrazov, to znamená šesť dní, aby sme celý vývoj evolúcie tohto vzťahu muža a ženy ukázali,“ uviedol režisér Branislav Mazúch.

V hre chcú podľa jeho slov poukázať na určité napätie v komunikácii medzi mužom a ženou. „Obzvlášť na nesúlad súvisiaci aj s vývojom doby, fixáciou jedincov na také fenomény, ako sú sociálne médiá alebo fiktívny svet, virtuálna realita a tak ďalej, ktoré neprispievajú ku konštruktívnemu dialógu a porozumeniu medzi ľuďmi,“ priblížil Mazúch.

Obsadenie

Obsadenie hry tvoria iba dve osoby. Mužskú postavu stvárňuje Zdenka Kvasková a ženskú Iveta Fejková. Na otázku, prečo dali mužskú postavu hrať žene, Mazúch odpovedal, že variantov obsadenia bolo viacero.

„Jedným z dôvodov bolo aj to, že prakticky v súčasnosti k týmto mladým herečkám nebol k dispozícii mladý herec. Je to čisto pragmatický fakt. Keď som si predstavil, že k mladej začínajúcej herečke by som mal obsadiť jedného z hercov stredného veku, ktorí k dispozícii boli, tak by to nefungovalo. Táto hra by nefungovala,“ vysvetlil režisér.

„Pre mňa je to veľká skúsenosť. Vzhľadom na to, že sa pracovalo inak, keďže v tom bol novodobý prístup režiséra. Iný práve v tom, akým spôsobom nás od začiatku viedol režisér. Predchádzali tomu cvičenia, ktoré nás mali navodiť do postavy. Veľa sme sa o tom rozprávali, pitvali text, o čom to je, čo si myslíme, prečo, ako a podobne. Filozoficky sme to rozoberali, čiže aj to veľmi pomohlo. Potom to bolo aj fyzicky náročné,“ uviedla herečka Kvasková.

Ako povedala, pri stvárnení muža jej veľmi pomohol kostým, ktorý má. „Samozrejme, musela som hľadať gestá, ktoré chlapské prejavy obsahujú. Najviac čerpám z pozorovania,“ dodala Kvasková.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Divadlo Alexandra Duchnoviča pripravilo ďalšiu premiéru
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM