Michala Halásová Samospráva

Ďalšia novinka radnice. Cyklostojany si na Slovensku vyskúšame ako prví!

Mesto Prešov prichádza s ďalšou novinkou. Jeho obyvatelia si budú môcť ako prví na Slovensku vyskúšať parkovanie bicyklov v uzamykateľných parkovacích boxoch priamo pred blokom. Problém skladovania bicykla tak bude vyriešený.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia novinka radnice. Cyklostojany si na Slovensku vyskúšame ako prví!
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o jednu z aktivít projektu Central MeetBike, v rámci ktorého má Prešov ako jeden z partnerov medzinárodného projektu do februára 2014 zrealizovať na území mesta jednoduchú, identickú a estetickú formu parkovacích zariadení pre bicykle. Na prešovských sídliskách budú umiestnené tri parkovacie boxy. „Odborná komisia vytipovala lokality na Sídlisku III, na uliciach Matice Slovenskej, Mukačevskej a Antona Prídavku. Na Sekčove ide o návrh osadenia týchto jedinečných zariadení na uliciach Šrobárova a v dvoch častiach ulice arm.gen. L. Svobodu,“ prezdradila hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová.

V samotnom meste boli zatiaľ vytipované tri lokality, ktoré by mali byť umiestnené v priestoroch autobusovej a vlakovej stanice, v blízkosti centra mesta na Jarkovej ulici, pred budovou MsÚ a pred Prešovskou univerzitou. „Definitívne priestory osadenia týchto prístreškov sú v súčasnosti predmetom rokovaní zainteresovaných subjektov,“ dodala Jurčišinová.

Jeden parkovací box zaberie plochu približne 15m2 a je vhodný pre umiestnenie 6 až 12 bicyklov. Užívatelia boxov budú mať vlastný kľúč. Boxy budú zhotovené z kvalitných a pevných materiálov s dlhodobou životnosťou a minimálnou údržbou. Osvetlenie bude zabezpečovať solárne svietidlo v interiéri s automatickým zapínaním pri vstupe do boxu. Ich súčasťou bude aj infotabuľa s aktuálnou mapou cyklotrás v meste.

Dôvodom prečo sa mesto Prešov rozhodlo pre túto aktivitu je fakt, že umiestnenie takýchto zariadení v meste je jedným z predpokladov na výrazné zvýšenie cyklomobility obyvateľstva. Viac bicyklov a viac cyklistov znamená zlepšenie kvality života obyvateľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM