Správy

Čo nové v Tuneli Bikoš? Diaľničiari odhalili PREHĽAD prác, ktoré realizujú

Severný obchvat Prešova má dĺžku 4,3 kilometra a motoristom ušetrí približne desať minút. Jeho súčasťou je 155 stavebných objektov a deväť mostov.

Ilustračný obrázok k článku Čo nové v Tuneli Bikoš? Diaľničiari odhalili PREHĽAD prác, ktoré realizujú
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V Tuneli Bikoš, ktorý je súčasťou stavby prešovskej R4, je dokončené sekundárne ostenie v oboch tunelových rúrach. Rýchlostná cesta R4 bude tvoriť severný obchvat mesta Prešov. Tasr o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Predpokladaný termín odovzdania do užívania je leto 2023.

„V západnej rúre Tunela Bikoš sú dokončené štrbinové žľaby, obrubníky, káblové trasy pod chodníkmi, ako aj stienky v SOS výklenkoch. Aktuálne realizujeme tepelnú izoláciu protipožiarneho vodovodu. Po zaizolovaní vodovodu dobudujeme chodníky a pripravíme povrch ostenia na náter,“ povedala Žgravčáková.

Ušetrí minúty

Vo východnej tunelovej rúre aktuálne realizujú štrbinové žľaby, obrubníky a káblové trasy pod chodníkmi. Dokončili tiež práce na sekundárnom ostení v priečnych prepojeniach a aktuálne pracujú na deliacich stenách.

Severný obchvat Prešova má dĺžku 4,3 kilometra a motoristom ušetrí približne desať minút.

Jeho súčasťou je 155 stavebných objektov, deväť mostov a Tunel Bikoš s dĺžkou 1150 metrov. Podľa Žgravčákovej práce napredujú aj pri budovaní vonkajších objektov.

Na 90 percent

„Na južnom portáli realizujeme protipožiarny vodovod, káblovod a drenážne odvodnenie. Odvodnenie vozovky na južnom portáli je v súčasnosti dokončené na 90 percent. Takisto pripravujeme realizáciu vozovky v tuneli a na portáloch. Okrem toho pracujeme aj na systéme odvodnenia na severnom portáli a konečným terénnym úpravám na južnom a severnom portáli,“ dodala hovorkyňa.

Zhotoviteľom R4 Prešov, severného obchvatu mesta, ktorého súčasťou je Tunel Bikoš, je Váhostav – SK a TuCon. Zmluvná cena predstavuje 142 876 816 eur. Stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM