Ľubomír Hudačko Správy

Čo je vo veci? V Prešove sa vyskytlo mnoho vysilených netopierov. Ochranári ich ratovali jedna radosť!

Telefonáty im vyzváňali jedna radosť. Ochranári z Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove za posledné týždne ich riešili denne, dôvodom boli nálezy netopierov. Nadpriemerné teploty spôsobili ich prebudenie zo spánku, v centre tak našlo prechodný domov 24 raniakov hrdzavých.

Ilustračný obrázok k článku Čo je vo veci? V Prešove sa vyskytlo mnoho vysilených netopierov. Ochranári ich ratovali jedna radosť!
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk

Netopiere sa vyskytovali na chodbách panelákov alebo v podkrovných priestoroch.

Prebúdzajú sa, akoby bola jar

Ako uviedla pracovníčka pre environmentálnu výchovu v Regionálnom centre ochrany prírody v Prešove Marta Hrešová, týmto zvieratám neprospievajú dlhodobo nadpriemerne vysoké teploty. Tie spôsobia, že sa prebúdzajú zo spánku, akoby už bola jar.

„Netopiere zimu prečkávajú v škárach bytových domov alebo v podkroví. Fyziologické pochody počas zimného spánku u týchto zvierat klesnú až na hranicu života, obmedzí sa dýchanie, tepová frekvencia a telesná teplota klesne na 3 až 4 stupne. Pri krátkodobom zvýšení teploty sa zvieratá nestihnú prebrať zo spánku, ale pri dlhodobejších plusových teplotách sa preberajú a snažia sa dostať zo svojich úkrytov von. Keďže nemajú možnosť doplniť si energiu potravou, rýchlo sa vysilia a uviaznu na chodbách či balkónoch, kde ich nájdu okoloidúci,“ vysvetlila Hrešová.

Netopiere nie sú nebezpečné

Upozornila, že netopiere nie sú nebezpečné. Ľudia však musia byť opatrní pri manipulácii s nimi. V prvom rade je potrebné vyskúšať, či netopier nevyletí sám otvoreným oknom alebo dverami. Ak je príliš zoslabnutý, opatrne ho treba uložiť do škatule s handrou, kde sa môže ukryť. Nájdené netopiere sú často dehydrované, preto je dobré im priložiť k papuľke kúsok vaty alebo vreckovky namočenej vo vode.

Ak je smädný, bude ju lízať. Škatuľu s netopierom umiestnime do chladnej miestnosti v pivnici alebo na chodbe s teplotou okolo 10 až 15 stupňov. „Nezabudnime na to, že netopier sa po prebudení bude snažiť dostať von, preto je potrebné zabezpečiť aj výletový otvor alebo s príchodom teplejších dní, počas ktorých teplota stúpne nad 8 až 10 stupňov, vyložiť škatuľu na balkón a netopier odletí sám,“ uzatvorila ochranárka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM