Ľubomír Hudačko Rôzne

Čo je veľa, to je veľa: Na sídlisku Šváby sa množia potkany, toto žiadajú ľudia od svojich zástupcov!

Na sídlisku Šváby v Prešove sa množia potkany a ľudia toho už majú dosť! Obyvateľom znepríjemňujú život pri kontajneroch a žiadajú preto uzamykateľné kontajnery. Už pred tromi rokmi sa na sídlisku objavili, ale pozitívny účinok to nemalo.

Ilustračný obrázok k článku Čo je veľa, to je veľa: Na sídlisku Šváby sa množia potkany, toto žiadajú ľudia od svojich zástupcov!
Zdroj: Dnes24.sk

Neprispôsobiví občania napríklad zo Solivaru denne chodia na „nákupy“. Neželanými votrelcami sú aj stále rozmnožujúce sa potkany. Aj preto čoraz viac Švábčanov žiada uzamykateľné kontajnery. Na tie pokusné, ktoré boli v niektorých častiach mesta osadené v roku 2010, sa ako keby zabudlo.

Husté stromy, potkany a neporiadok

Nejeden problém sa vyskytol aj s bezdomovcami. Vinou ich prítomnosti sa odstránili lavičky pri nákupnom centre: „Keď vidíte pri lavičke samé zvratky a vy si vedľa do obchodu máte ísť kúpiť chlieb, hneď vám príde nevoľno. Vtedy nám pomohol poslanec Miroslav Benko aj Stanislav Ferenc. Keby to však neboli videli na vlastné oči, lavičky nám odstrániť nedovolia. Samozrejme, že chýbajú, ale ľudia budú mať radšej čistejšie okolie,“ pridáva ďalšie „momentky“ zo života aktívna Prešovčanka.

„Poslancom sme vtedy dobrí, keď ich treba ísť voliť. Na výbore mestských častí sa ničoho nedovoláte. Je mi to veľmi ľúto. A problémov pribúda. Sama som skoro rok bojovala za to, aby nám prišli preriediť konáre stromov, ktoré nám bili do okien,“ povedala čosi o problémoch v tejto lokalite Marta Jedináková.

Kontajnery chcú zamknúť

V roku 2010 sa ako možnosť vyriešenia problému javilo dodať na sídlisko uzamykateľné kontajnery. Obyvateľov totiž už vtedy trápila špina okolo odpadkových košov. No tak, ako všetky novinky, aj tento fakt mal zástancov, ale aj odporcov: „Uzamykateľné klietky na kontajnery boli osadené na ulici Šrobárovej, Karpatskej, Prostějovskej. V týchto lokalitách neboli skúsenosti najpozitívnejšie, nakoľko občania neakceptovali požiadavku uzamykania týchto klietok na kontajnery a tým sa stráca význam ich používania,“ konštatovala Ingrid Mihaľová z Technických služieb mesta Prešov.

Na Šváboch si ich však vyslovene žiadajú. „Keď sa na schôdzach rozprávame, väčšina sme sa zhodli na tom, že by to bolo ideálne. Od poslancov nepočúvame nič iné, len že nie sú peniaze. Na Švábskej ulici, kde bývam, si robíme niekoľkokrát do roka upratovanie. Neprispôsobiví prídu a všetko vyrabujú. Za stromami za blokom máme nasadené husté tuje. V nich sú pohádzané matrace, oblečenie, kartóny. Ani nehovorím o tých dierach, čo máme od potkanov. Neverím, že by sa uzamykateľné boxy neujali. Ľudia by si boli zvykli,“ dodala Marta Jedináková.

Mesto čaká na výzvu

Mesto skôr uvažuje nad peniazmi z eurofondov alebo grantov. Musí však čakať na výzvu.

„Evidujeme dopyt po týchto kontajneroch. Týmito kontajnermi sa zamedzilo neoprávnenému nakladaniu s odpadom,“ informovala Veronika Kmetóny Gazdová, hovorkyňa radnice. Momentálne však radnica peniaze na to určené nemá. „V rámci modernizácie a rozširovania činnosti nakladania s odpadom chce mesto požiadať, v prípade vhodnej výzvy, o peniaze cez projekty,“ dodala.

Foto: Viktor Zamborský

Kontajnery so zámkom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM