Rôzne

Chystaná blokácia vozoviek v Prešove: TOTO uviedlo ministerstvo v reakcii!

Ministerstvo dopravy reagovalo na chystané kroky a slová aktivistov, ktorí v piatok v Prešove zablokujú tri úseky ciest. Čo uviedol rezort v reakcii?

Ilustračný obrázok k článku Chystaná blokácia vozoviek v Prešove: TOTO uviedlo ministerstvo v reakcii!
Zdroj: TASR

Ministerstvo dopravy a výstavby SR uviedlo, že má záujem na zlepšení komplikovanej dopravnej situácie v Prešove a jeho okolí, ktorá sťažuje život obyvateľov v tomto meste. Riešeniu dopravy v Prešove venujeme mimoriadnu pozornosť a záujem. Týmito slovami reagovala hovorkyňa rezortu Karolína Ducká na zverejnenú informáciu, že Prešovčania v piatok 31. marca na hodinu zablokujú tri úseky ciest v Prešove.

Aktivisti uvádzajú, že dôvodom takéhoto postupu je upozorniť na neriešenie zlej dopravnej situácie v Prešove a na nevyhnutnosť urýchlenej výstavby D1 – juhozápadného obchvatu, a R4 – severného obchvatu mesta. Organizátor protestného podujatia, Občianske združenie Lepší Prešov, robí tieto nátlakové aktivity už tretíkrát, vždy s dlhším časovým intervalom.

Reakcia ministerstva

Hovorkyňa uviedla, že minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) listom informoval prezidenta SR Andreja Kisku o pripravovaných krokoch v rámci riešenia dopravnej situácie a rokoval s predstaviteľmi mesta o výstavbe prešovského obchvatu.

„Pre zabezpečenie financovania z európskych fondov je kľúčové počkať na doplnenie procesu EIA a na výsledok rokovaní so zhotoviteľom, s ktorým sa rokuje o možnostiach úspor. Následne bude možné začať stavať na tomto úseku. Severný obchvat Prešova sa posunul v štádiu prípravy. Sú ukončené výkupy všetkých pozemkov pre túto rýchlostnú cestu a vydané stavebné povolenia. Prvá fáza projektu sa môže začať súťažiť v blízkom období, ak získame zdroje financovania na výstavbu tohto úseku aj zmenou zákona o dlhovej brzde,“ píše sa v reakcii ministerstva.

V Bratislave blokácia nebude

Organizátori protestného podujatia zablokujú v piatok od 16.00 h do 17.00 h obojstranne štvorprúdové cesty na troch frekventovaných úsekoch v Prešove. Premávku odstavia nepretržitým prechádzaním chodcov cez priechody na začiatku Sídlisku III, na Sídlisku Sekčov a v mestskej časti Nižná Šebastová. Prvým miestom bude Levočská ulica na spoločnej zastávka MHD a SAD medzi križovatkami ulíc Levočská – Obrancov mieru a Levočská – Volgogradská. Druhým miestom blokácie bude zastávka MHD Pavla Horova na Ulici arm. gen. Svobodu. Vodiči musia rátať tiež s dočasným zastavením premávky na priechode pri zastávke MHD Pažica na Vranovskej ulici.

Pôvodne sa blokácia a to v dĺžke trvania 30 minút mala uskutočniť aj v Bratislave na Mlynských Nivách. Tá však napokon nebude. Organizátori uviedli, že im bol Miestnym úradom mestskej častí Bratislava-Ružinov vydaný zákaz organizovať protestnú akciu „Prešovčania platia dane,postavte nám obchvat za ne!“ „Z uvedeného dôvodu Občianske združenie Lepší Prešov muselo zrušiť tento zámer, ktorý sa mal uskutočniť 31.3.2017 o 15,0­0 hod pri autobusovej stanici Mlynské Nivy v Bratislave,“ informovalo O.Z. Lepší Prešov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM