Monika Vengrínová Rôzne

Chystá sa celokrajská dopravná akcia: Vieme, kedy a na čo si policajti posvietia!

Takmer tretinu z usmrtených ľudí pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji v minulom roku tvorili chodci. Tí patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Preto sa polícia vo februári vo zvýšenej miere zameria práve na nich. Už tento piatok je pripravená celokrajská dopravná akcia.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa celokrajská dopravná akcia: Vieme, kedy a na čo si policajti posvietia!
Zdroj: Policajný zbor SR

K väčšine nehôd dochádza za zníženej viditeľnosti

„Z tridsiatich siedmych usmrtených na cestách v minulom roku bolo až trinásť chodcov, pričom piatou najčastejšou príčinou dopravných nehôd bolo porušenie osobitných ustanovení o chodcoch,“ informuje hovorca Krajského policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

V prvom mesiaci tohto roka už na cestách Prešovského kraja zahynuli pri dopravných nehodách štyria ľudia, pričom traja z nich boli chodci. K dvom nehodám došlo v čase zníženej viditeľnosti a absencii reflexných prvkov u chodcov. Z policajných štatistík vyplýva, že približne v 72 % prípadov dochádza k usmrteniu chodcov za zníženej viditeľnosti a len v 28 % za nezníženej viditeľnosti. Takmer každý piaty chodec, ako vinník dopravnej nehody je pod vplyvom alkoholu.

„Mnohým nehodám sa pritom dalo, respektíve dá veľmi jednoducho predísť. Stačí len dodržiavať známe pravidlá cestnej premávky, a to tak zo strany vodičov áut, ako aj zo strany chodcov. Nezabúdať na to, že v cestnej premávke máme okrem svojich práv predovšetkým povinnosti! Povinnosti voči sebe i voči druhým. A len ak ich budeme všetci vzájomne dodržiavať a správať sa k sebe navzájom ohľaduplne, bude náš pohyb po ceste či chodníku bezpečný,“ dodal Džobanik.

Dopravné akcie každý februárový pondelok

Práve z dôvodu vysokého počtu usmrtených chodcov sa polícia v Prešovskom kraji v nasledujúcich dňoch a týždňoch viac zameria na nich a na ich povinnosti v cestnej premávke, predovšetkým na využívanie reflexných prvkov. Posvieti si i na vodičov a ich povinnosti voči chodcom.

Celokrajské dopravné akcie sa budú konať každý februárový pondelok ráno. V piatok 7.februára v čase medzi 16:00 a 20:00 prebehne celokrajská dopravno-preventívna akcia zameraná na nemotorových účastníkov cestnej premávky spojená s rozdávaním reflexných prvkov. Okrem toho jednotlivé okresy vykonajú vo februári na svojom území ďalšie dopravné akcie v dňoch a časoch podľa analýzy stavu dopravnej nehodovosti v danom okrese.

reflexné prvky
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM