Ľubomír Hudačko Správy

Chvíle, na aké sa nezabúda: Ľudia len tak pozerali, Šarišan išiel na vystúpenie na rebrináku :)

Folklórny súbor Šarišan si už v prvých mesiacoch od vzniku získal veľa priaznivcov, na vystúpenie sa dokonca raz cestovalo aj rebrinákom. Vznikol vo Veľkom Šariši, ale odtiaľ sa kvôli lepším príležitostiam presťahoval do Prešova. Viac prezradil jeden z nadšencov, ktorý stál pri zrode, Ján Očkovič.

Ilustračný obrázok k článku Chvíle, na aké sa nezabúda: Ľudia len tak pozerali, Šarišan išiel na vystúpenie na rebrináku :)
Zdroj: TASR

Folklórny súbor Šarišan, ktorý sa zaoberá uchovávaním ľudových tradícií z východného Slovenska, je známy v mnohých krajinách sveta. História i súčasnosť je síce väčšinou spájaná s mestom Prešov, ale súbor sa zrodil vo Veľkom Šariši.

Jedným z nadšencov, ktorí stáli pri zrode súboru, je aj bývalý učiteľ Ján Očkovič, ktorý rád spomína na prvé kroky, nadšenie i podporu obyvateľov vtedajšej obce.

Presviedčali rodičov, aby dali deti do súboru

Hovorí, že v Šariši boli vždy dobrí muzikanti a ľuďom nebol cudzí spev ani tanec. Ján Očkovič prišiel učiť do veľkošarišskej školy začiatkom 60. rokov a kým sa začal formovať súbor, pomerne dobre poznal pomery i mladých ľudí, ktorých učil.

„Tunajší rodák Štefan Kucko vedel podchytiť predovšetkým mládež. Tak sme v roku 1968 začali chodiť po rodinách a presviedčali rodičov, aby dali deti do súboru. Spomínam si, že v obci i v okolitých dedinách nás veľmi vďačne prijali. Hudba bola obyčajne cigánska. Mali sme vynikajúcu kapelu – cimbalovku, kde bol primášom Belko Horvát a na tom sa dalo stavať,“ spomína si dôchodca.

Dodáva, že s dievčatami a chlapcami vo veku od 16 do 18 rokov, ktorí tvorili väčšinu súboru, sa veľmi dobre pracovalo a užili si aj kopec zábavy. V priebehu roka už mali vlastného choreografa a hlasovým poradcom bol známy folklorista Jožko Príhoda.

Na rebrináku šlo 30 členov

Súbor si už v prvých mesiacoch získal veľa priaznivcov a stal sa známym hlavne vo svojom okolí. Bývalý vedúci súboru s úsmevom spomína na to, ako išli na vystúpenie do Lipian, ktoré sú vzdialené okolo 30 kilometrov. Na rebrináku sa viezlo asi 30 členov súboru vrátane muzikantov.

„Bolo že to slávy, keď tam išli na tom voze, boli v krojoch a ľudia z dedín pozerali, čo sa to robí. Hudba sem-tam zahrala a takto sa dovliekli až do Lipian. Tam ich slávnostne privítali, lebo také niečo tam asi ešte nevideli,“ uviedol Očkovič. Doplnil, že folklór mal veľmi dobrú základňu práve na ich základnej škole. Mali samostatnú kapelu i spevákov a zapájali sa aj učitelia. Sami dokázali pripraviť niekoľko estrádnych programov.

Podmienky v Šariši neboli vhodné

Podmienky na nácvik i vystúpenia neboli vo Veľkom Šariši veľmi vhodné. Chýbal dostatočne veľký priestor a preto Šarišan musel trénovať v neďalekom Prešove v sále Odborového domu. Tak sa stalo, že okolo roku 1974 sa súbor presídlil do okresného mesta, kde bolo viac príležitostí.

Ľudia vo Veľkom Šariši vraj boli smutní, že domovom súboru sa stal Prešov, ale ani dnes členovia súboru na miesto svojho vzniku nezabúdajú. Oslávili tam napríklad 45. výročie vzniku, kde ich na koncert pod holým nebom boli pozdraviť stovky ľudí.

Pán Očkovič síce už dnes v tomto súbore nepracuje, ale na folklór nezanevrel a vo svojich 83 rokoch si stále rád zaspieva. Stále má po ruke svoj kroj a na spomienky na súbor i zábavu je vždy pripravený.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM