Michala Halásová Rôzne

Impozantný skvost pri našom meste: Prešovčania si budú môcť pozrieť opálové bane!

Dubnícke opálové bane by mohli byť verejnosti sprístupnené už o tri mesiace. Ich správca sa snaží o propagáciu tohto jediného drahokamu v strednej Európe aj výstavou obrazov, ktorú sprístupnil v čokoládovni v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Impozantný skvost pri našom meste: Prešovčania si budú môcť pozrieť opálové bane!
Zdroj: Dnes24.sk

"Dôvodom usporiadania výstavy je snaha „doniesť do mesta Prešov opál, aby ľudia vedeli, aký je to skvost, aby mali predstavu, čo sa v okolí Prešova nachádza, lebo bohužiaľ to máloktorí Prešovčania vedia“, uviedol správca Dubníckych opálových baní Ivan Kopor.

Fotograf Igor Demjan nafotil v baniach umelecké fotografie, 15 z nich vybrali a upravili ako obrazy. Počas najbližších dvoch týždňov si ich ľudia budú môcť nielen pozrieť, ale aj kúpiť. Výťažok chce správca použiť na prieskum chodieb opálových baní, bez ktorého ich nemôžu sprístupniť verejnosti.„Tieto obrazy sú výnimočné aj tým, že na každom z nich je nalepený aj opál vyťažený v ložisku Libanka neďaleko Prešova,“ doplnil Kopor.

Prvá zmienka o opálových baniach pri Prešove pochádza zo 14. storočia. V roku 1922 bola ťažba v týchto baniach ukončená. V roku 1964 boli dokonca vyhlásené za chránené nálezisko zimujúcich netopierov. Rozmach a obnovenie ťažby v Dubníckych opálových baniach sa datuje do minulého roka. Teraz chcú správcovia chodby sprístupniť ju aj verejnosti a podporiť tak cestovný ruch v regióne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM