Rastislav Búgel Hokej

Chlapci to zvládli: Zostrelili Američanov a sú vo štvrťfinále!

Zápas mal pre Slovákov najlepší možný úvod. Už v 15. sekunde kiksoval pri zadnom mantineli brankár Bishop, keď namiesto vyhodenia puku trafil korčuľu Kopeckého a Radivojevič pohodlne skóroval do prázdnej bránky - 1:0.

Ilustračný obrázok k článku Chlapci to zvládli: Zostrelili Američanov a sú vo štvrťfinále!
Zdroj: TASR

Bol to najrýchlejší gol prebiehajúceho šampionátu, keď časom vyrovnal zásah Cipulisa v zápase Lotyšska so Slovenskom. Bleskový gól nabudil „vůjtekovcov“ a Surový v presilovke pri vylúčení Oshieho dvakrát z dobrej pozície neúspešne zakončoval. V 4. min prišlo druhé Bishopovo zaváhanie, Bartek od ľavého mantinelu z veľkého uhla nahodil puk a nachytal amerického brankára na hruškách – 2:0. Až potom sa Američania prebrali a Staňa sa zapotil počas oslabenia pri vylúčení Jurčinu. Slováci sa potom viac stiahli dozadu, no akonáhle prenikli do útočného pásma, poriadne podkurovali Bishopovi. Viac práce v ďalšom priebehu mal však Staňa, ktorý ukázal svoje umenie pri šanci Bjugstada a najmä pri dvoch absolútnych tutovkách Stapletona.

Hráči USA sa dočkali

Svižný hokej pokračoval aj v druhej tretine. Útoky sa v rýchlom slede prelievali z jednej strany na druhú, korčuliarsku prevahu však mali Američania a naďalej si utvárali sľubné strelecké pozície. V 29. minúte Staňa opäť skvele zakročil proti Oshieho bekhendovej strele. Vzápätí Marcela Haščáka trafil hokejkou do prilby Šťastný a následne ho nešetrne prišpendlil na mantinel Smith, rozhodcovia si všimli len druhý zákrok, takže Slováci hrali len dvojminútovú presilovku. Tá im priniesla tretí úspech, keď parádnu presilovkovú kombináciu po osi Kukumberg – Záborský zakončil do odkrytej bránky Vydarený – 3:0. Američania potom úplne otvorili hru a diváci tak boli svedkami viacerých prečíslení. V 32. minút pálil Šatan z medzikružia mimo, na opačnom konci Staňa opäť vychytal Stapletona. V závere tretiny sa už ale súper dočkal, keď Kristo spoza Ölveckého namieril presne k žrdi a Staňa bol bezmocný – 3:1.

Daňo zavŕšil úspech Slovenska

V tretej časti sa Slováci nestiahli do obrannej ulity, ale zostali aktívni a do otvorenej súperovej obrany podnikali nebezpečné výpady. V 45. min Daňo strieľal tesne mimo americkej bránky, následne neprepálil Bishopa Záborský. Reprezentanti USA pokračovali v úpornom dobýjaní slovenskej bránky, v 49. min Oshie v páde spomedzi kruhov mieril tesne nad. Na druhej strane Haščák tiesnený Hunwickom nedokázal dôraznejšie zakončiť. Americké snahy potom zhatil Smith, ktorý krosčekoval Vydareného a hráči s dvojkrížom na prsiach si tak zahrali presilovku. Tú síce nevyužili, ale nazbierali opäť potrebné minúty. V závere Američania odvolali brankára a poslali do hry šiesteho korčuliara. Výhru a vytúžený postup Slovákov spečatil gólom do prázdnej bránky Daňo.

Rastislav Staňa, brankár SR: „Ďakujem chalanom, odohrali vynikajúci zápas. Pred zápasom sme si verili, chceli sme dokázať, že nie sme to, čo si o nás doma ľudia mysleli. Pomohol nám výborný štart, keď sme dali dva rýchle góly. Hlavne prvá tretina bola dôležitá, nám sa v nej podarilo získať potrebný náskok. Škoda gólu v závere druhej tretiny. Tretiu sme už hrali vynikajúco, mám dojem, že Američania si už v závere šetrili sily na štvrťfinále.“

Branko Radivojevič, autor úvodného gólu SR: „Som rád, že môj gól pomohol k postupu. Máme českého trénera, tak sa aj české šťastíčko na nás usmialo. Vedeli sme, že máme doma veľa neprajníkov, i keď si myslím, že v našej situácii sme skôr potreboval povzbudenie než kritiku. Verím, že môžeme štvrťfinálového súpera potrápiť.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM