Webnoviny - Rôzne

Cestári hlásia, že sú pripravení na zimnú sezónu

Cestári Prešovského samosprávneho kraja sú pripravení na zimnú údržbu ciest. K dispozícii je 500 ľudí, 113 posypových vozidiel a v zálohe ďalšie mechanizmy.

(WEBNOVINY) – Prehlásil to riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák. Prvá snehová nádielka prišla v tejto sezóne už v piatok 7. októbra v oblasti Tatier a Starej Ľubovne. V minulom roku to bolo 21. októbra.

„Zimný dispečing zavedieme podľa vývoja počasia. Poveternostné podmienky sú zatiaľ relatívne priaznivé. Stav pracovníkov budú ovplyvňovať ďalšie zrážky. Na výkony bude počas nadchádzajúcej zimnej sezóny nasadených vyše 500 pracovníkov, ale nie naraz, postupne,“ uviedol Kozák.

Cestári sú podľa jeho slov zatiaľ v pohotovosti, monitorujú počasie, zostava vozidiel je pripravená, hlavne vo vysokohorských oblastiach – od Tatier cez Pieniny až po Medzilaborce.

Cestári počas zimy zabezpečujú zjazdnosť na 2 989 kilometroch ciest v Prešovskom kraji. Komunikácie sú na zimnú údržbu rozdelené do 111 okruhov. „Máme pripravené kapacity v 18 strediskách, aby sme dokázali zvládnuť 20 centimetrovú vrstvu snehu,“ uviedol Kozák. K dispozícii majú 113 posypových vozidiel a v zálohe je pripravených ďalších 27 vozidiel a špeciálnych strojov.

Na zimnú sezónu 2011/2012 je na skládkach 50 až 80 percent zásob posypového materiálu, ich množstvo závisí od druhu materiálu a kapacity skládok. Priemerné náklady na zimnú údržbu ciest sa každoročne pohybujú okolo päť miliónov eur. Konečná suma bude závisieť od charakteru zimy a jej trvania, teda od počtu výjazdov. Kozák apeluje na vodičov, aby si včas vymenili letné pneumatiky za zimné.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM