Ľubomír Hudačko Kultúra

Cenu Prešovského kraja dostanú traja víťazi: Medzi nimi aj známa prešovská kultúrna inštitúcia!

Cenu Prešovského samosprávneho kraja dostane tento rok firma, lyžiar Adam Žampa a taktiež aj prešovská kultúrna inštitúcia. Laureátov schválili poslanci PSK a zároveň hovorili o zmene zásad udeľovania týchto cien.

Ilustračný obrázok k článku Cenu Prešovského kraja dostanú traja víťazi: Medzi nimi aj známa prešovská kultúrna inštitúcia!
Zdroj: TASR

Do komisie, ktorá rozhoduje o ocenených, zasadnú podľa schváleného návrhu okrem predsedov poslaneckých klubov a predsedov komisií pri zastupiteľstve aj podpredsedovia PSK a jeden poslanec, ktorého nominuje predseda PSK.

Taktiež bol zmenený dátum, dokedy možno predkladať návrhy na laureátov ceny kraja. Zatiaľ čo doteraz to bolo do konca októbra a vo volebnom roku do konca septembra, termín sa teraz zmenil na koniec septembra v každom roku.

Tohtoročných laureátov vyberala komisia z 21 návrhov. Firmu MILK-AGRO navrhlo na cenu mesto Sabinov a dostane ju za dosiahnuté podnikateľské výsledky, reprezentáciu kraja i zvyšovanie potenciálu regiónu. Adama Žampu ocení PSK najmä za jeho mimoriadne športové úspechy a reprezentáciu Slovenska na ZOH 2014 v Soči. Park kultúry a oddychu Prešov dostane ocenenie za dlhoročné úsilie vynakladané na zachovanie a rozvoj kultúrneho dedičstva, kultúrnu osvetu i propagáciu kraja doma aj v zahraničí.

Cena PSK je verejným ocenením občanov Slovenskej republiky, ako aj cudzích štátnych príslušníkov, jednotlivcov a kolektívov, za dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj PSK a mimoriadne zásluhy vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. Kraj ju udeľuje raz ročne najneskôr 31. decembra.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM