Zuzana Vajayová Rôzne

Centrum sociálno-poradenských služieb GKCH je dobudované

Po viac ako päťročnom úsilí sa Gréckokatolíckej charite (GKCH) podarilo úspešne ukončiť prestavbu starých priestorov na ulici Pod Táborom v Prešove, kde vzniklo Centrum sociálno-poradenských služieb.

Táto budova v minulosti patrila stavebnej firme a slúžila ako jedáleň pre stavebných robotníkov, ktorí pracovali na výstavbe sídliska Sekčov. Po Novembri 1989 ju získalo do vlastníctva mesto Prešov. V priebehu niekoľkých rokov sa tu vystriedalo viacero nájomcov, v roku 2004 získala objekt do vlastníctva za symbolickú korunu GKCH.

Prestavba budovy sa začala v roku 2005, práce boli ukončené 15. júna tohto roka a dnes budovu slávnostne posvätili.

„Sme nesmierne vďační Bohu a všetkým, ktorí nám pomáhali a podieľali sa na dokončení tohto diela. Verím, že táto budova a jej zamestnanci budú slúžiť ľuďom v núdzi v duchu Kristovho Evanjelia,“ povedal riaditeľ Gréckokatolíckej charity v Prešove Peter Valiček .

Ľudia, ktorí sa ocitli v núdzi, prípadne prišli o strechu nad hlavou, tu nájdu centrum s poradenstvom, priestory na hygienu a výdajňu šatstva. Funguje tu nízkoprahové denné centrum, kde je dispozícii denná miestnosť s výdajňou stravy. Klientom tu budú poskytovať rady terénni sociálni pracovníci.

Celkové náklady na prestavbu prestavujú takmer 160.000 eur. Realizátor projektu ich získal z Fondu sociálneho rozvoja, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Nadácie Pontis, Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a mesta Prešov. Gréckokatolícka charita prispela sumou 11.600 eur a nefinančným príspevkom v hodnote 50.400 eur, ktorú prestavuje hlavne práca samotných klientov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM