Monika Földešiová Rôzne

Centrum mesta bude zdobiť vyše 15-metrový vianočný stromček

Vianočná výzdoba mesta Prešov, ktorú začali realizovať už pred niekoľkými dňami, dnes pokračovala osadením vianočného stromčeka pri Konkatedrále sv. Mikuláša.

Ako pre TASR uviedol vedúci oddelenia verejnoprospešných činností Mestského úradu v Prešove Kamil Sepeši, vyše 15-metrový smrek inštalovali na mieste, kde sa dosiaľ nachádzala kvetinová megakaskáda, stáť tam bude do 15. januára 2011.
„V tomto roku sa nám ozvalo sedem sponzorov, ktorí ponúkli dodanie stromčeka do centra mesta. Rozhodli sme sa však využiť smrek, ktorý rástol pri jednom z obytných blokov na ulici gen. Svobodu. Jeho umiestnenie na sídlisku bolo nevyhovujúce a bol určený na výrub. Teraz môže ešte niekoľko mesiacov zdobiť pešiu zónu,“ povedal Sepeši.
Radnica na území mesta osadí ešte ďalších šesť menších vianočných stromčekov v blízkosti nákupných centier a pri dvoch kostoloch na sídliskách, pričom tieto pochádzajú z prešovských Mestských lesov. Vianočnú výzdobu mesta skúšobne rozsvietia 22. novembra a do plnej prevádzky ju uvedú o deň neskôr, keď sa začnú tradičné Vianočné trhy na Hlavnej ulici.
„Nakoľko mesto nemalo v rozpočte tento rok vyčlenené žiadne prostriedky na obstaranie nových dekoračných vianočných prvkov, použije sa existujúca výzdoba. Okrem toho však pozdĺž pešej zóny pribudnú aj štyri napodobeniny historických lustrov, ktoré radnici zapožičal sponzor,“ uviedol Sepeši. Takéto lustre bývajú súčasťou vianočných výzdob vo veľkých európskych metropolách ako Praha či Viedeň.
Sepeši konštatoval, že po technickej stránke je na vianočnú výzdobu a ďalšie s tým spojené práce podobne ako v minulom roku v rozpočte mesta vyčlenených 28.000 eur. Tie sú určené na inštaláciu, údržbu, doplnenie, prevádzku, ale i spotrebu elektrickej energie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM