Správy

Cena mesta Prešov má nových laureátov: Pocty sa dostane aj extrénerovi Komanickému

Okrem bývalého poslanca získali cenu aj akademický maliar Vladimír Ossif a emeritný primár urologického oddelenia v Prešove Ladislav Petričko.

Ilustračný obrázok k článku Cena mesta Prešov má nových laureátov: Pocty sa dostane aj extrénerovi Komanickému
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Čestné občianstvo udelili nestorke predškolskej pedagogiky na Slovensku, profesorke Márii Podhájeckej, in memoriam.

Komanický získal cenu za celoživotný prínos pre Prešovský kraj a mesto Prešov v oblasti športu, práce s mládežou, rozvoj mestskej časti č. 1 a reprezentáciu mesta Prešov na Slovensku aj v zahraničí.

Získal tituly

V roku 1972 prestúpil ako hráč Partizána Bardejov do Tatrana Prešov.

Po skončení aktívnej hráčskej činnosti pôsobil aj ako tréner mladšieho dorastu Tatrana Prešov, s ktorým získal dva tituly majstra Slovenska.

Neskôr ako tréner staršieho dorastu Tatrana Prešov získal dva tituly majstra Slovenska a prvý historický dorastenecký titul v rámci ČSSR v roku 1986. Bol tiež tajomníkom TJ Tatrana Prešov.

Uznávaný maliar

Ossifovi bola cena udelená za vynikajúce tvorivé činy, dlhoročný mimoriadny prínos v oblasti výtvarného umenia a reprezentáciu mesta Prešov v zahraničí.

Prešovský rodák patrí k svetovo uznávaným maliarom a jeho diela zakúpili do viacerých renomovaných európskych galérií. Za svoju tvorbu získal tiež viaceré ocenenia.

Za celoživotné odborné a mimoriadne ľudské úsilie, ktorým výrazne prispel k rozvoju medicíny a urológie v Prešove a propagácii prešovskej nemocnice doma aj v zahraničí, poslanci udelili ocenenie emeritnému primárovi Petričkovi.

V čase jeho pôsobenia pracovisko postupne rozšírilo starostlivosť o detských a uroonkologických pacientov.

Celoživotné úsilie

Tiež sa výrazne zaslúžil o zavedenie moderných endoskopických operačných postupov.

Čestné občianstvo poslanci udelili profesorke Podhájeckej in memoriam za jej celoživotné odborné a mimoriadne ľudské úsilie, ktorým výrazne a významne prispela k rozvoju predškolskej pedagogiky a reprezentácii mesta Prešov v oblasti výchovy a vzdelávania.

Pôsobila na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, neskôr Prešovskej univerzite v Prešove.

Cena pre firmu

Jej vedeckovýskumný záujem sa zameriaval najmä na predškolskú pedagogiku, metodiku predškolskej výchovy, teóriu a metodiku hier a hrových činností, vzdelávanie učiteliek materských škôl, problémové správanie detí v predškolskom veku a na špeciálnu pedagogiku hluchoslepých detí.

Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2022 mestskí poslanci udelili firme Glasko Prešov za vytváranie pozitívneho obrazu o podnikateľskom prostredí v meste Prešov, na Slovensku i v zahraničí, za podporu športu a iných aktivít na území mesta Prešov.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM