Ľubomír Hudačko Rôzne

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Kedy bude v Prešove možné najlepšie vidieť padajúce hviezdy?

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha nás čaká už o pár hodín. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v Prešove. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Kedy bude v Prešove možné najlepšie vidieť padajúce hviezdy?
Zdroj: Dnes24.sk

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca.

Až 60 meteorov za hodinu

„Padajúce hviezdy bude možné najlepšie vidieť od 13., až do 24. augusta. Hoci, ten počet perzeidov, ktorý sa dá vidieť za hodinu bude každým dňom klesať. Maximum je teda 13. august a vidieť bude možné až 60 meteorov za hodinu. Dokonca niektoré odhady hovoria o stovke. Štatistika hovorí, že každú minútu jeden, ale nie je to pravidlom. Niekedy ich je viac, no inokedy aj 5 minút nemusí byť vidieť nič,“ povedal pre náš portál Roman Tomčík, vedúci odborno – pozorovateľského a technického oddelenia z prešovského planetária.

Zároveň vysvetlil, že Perzeidy vylietavajú z jedného miesta na oblohe, ktoré sa nachádza v súhvezdí Perzea, alebo nad ním. „To miesto sa volá Radiant a my našou Zemou prelietavame cez ten prúd častíc a stretávame sa práve v tom mieste s danými časticami. Z tohto miesta meteory vylietavajú po celej oblohe na každú stranu,“ pokračuje Tomčík.

Nepotrebujete žiadnu techniku

V prešovskom planetáriu pozorovanie Perzeidov neplánujú, pretože na to nie je potrebná vôbece žiadna technika. Stačí si ľahnúť pod hviezdnu oblohu a pozorovať ich voľným okom. „V Prešove máme veľké svetelné znečistenie, najlepšie je preto byť mimo rušivých vplyvov svetla. Tento rok máme šťastie, pretože Mesiac je blízko novu a na oblohe nebude rušiť,“ poznamenal Tomčík.

Mali by sme teda v tom prípade vidieť aj slabšie meteory a tie narátame za hodinu aj viac. „Sú to vlastne malé telieska veľkosti niekoľko milimetrov až centimetrov, letia veľkou rýchlosťou a dosahujú až niekoľko desiatok kilometrov za sekundu. Letia do atmosféry našej Zeme a horia vo výškach okolo 100 kilometrov. My ich pozorujeme ako svetelný úkaz,“ zakončil Tomčík z prešovského planetária. Možno teda aj vy zažijete najromantickejšiu noc a môže sa vám splniť aj vysnívané prianie.

Tak čo, vyberiete sa na pekné a vhodné miesto v prírode, aby ste si mohli vychutnať toto nebeské divadlo? Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní i nejaké prianie :). Prípadné zábery z oblohy nám neváhajte a nezabudnite poslať na presov@global24.sk.

Čítajte tiež:

Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária

Prešovčan si počkal na krásny moment a cvakal: Nádherné zábery potešia každého lokálpatriota!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM