Správy

Začneme si svietiť mobilmi? Kvôli cenám energií sa v Prešove bude vypínať osvetlenie

Osvetlenie v Prešove je v súčasnosti regulované na minimum. Už teraz má teda nastavený maximálny šetriaci režim.

Ilustračný obrázok k článku Začneme si svietiť mobilmi? Kvôli cenám energií sa v Prešove bude vypínať osvetlenie
Zdroj: Dnes24.sk

Zdražovanie cien energií pocítia samosprávy vo veľkom a hoci dôjde k šetriacemu riešeniu, nebude to stačiť znížiť stratu.

Ceny neudrží

„Spoločnosť, ktorá v meste Prešov zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia, vrátane nákupu elektriny pre verejné osvetlenie, nám avizovala, že nedokáže udržať ceny z roka 2021. Konkrétne ide o nárast z 50 eur / MWh z januára 2021 na približne 257 eur / MWh. Táto situácia predstavuje medziročne až päťnásobné zvýšenie ceny silovej elektriny,“ konkretizoval pre dnes24.sk hovorca mesta Vladimír Tomek.

Osvetlenie v Prešove je v súčasnosti regulované na minimum, čo znamená, že už teraz má nastavený maximálny šetriaci režim.

Režim vypínania

Radnica preto podľa hovorcu navrhovala navýšenie finančných prostriedkov na zabezpečenie verejného osvetlenia v meste Prešov v rozpočte na rok 2022 na sumu 1 280 000 eur.

Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov však schválilo na tento účel len čiastku 836-tisíc eur.

„Pri súčasnom objeme schválených finančných prostriedkov budeme musieť prijať režim regulácie v podobe vypínania verejného osvetlenia vo vybraných nočných hodinách na území celého mesta. Veríme, že štát pristúpi k riešeniu tejto situácie komplexne vo vzťahu k všetkým samosprávam,“ dodal Tomek s tým, že mesto svoje požiadavky pravidelne adresuje jednotlivým ministerstvám prostredníctvom ZMOS-u a Únie miest Slovenska, v ktorých je členom. Zatiaľ ale nie sú známe ďalšie podrobnosti, nateraz sa pre obyvateľov nič nemení.

Viac správ z Prešova:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM