Ľubomír Hudačko Správy

Bude rýchlou spojkou do práce: Vo Veľkom Šariši dokončili novú cykloalej, FOTO

Približne v strede cykloaleje sa vybudovalo veľké odpočívadlo s prístupom z ulice Krátka.

Ilustračný obrázok k článku Bude rýchlou spojkou do práce: Vo Veľkom Šariši dokončili novú cykloalej, FOTO
3
Galéria
Zdroj: EUROVIA SK

Vo Veľkom Šariši sa ukončili stavebné práce spojené s vybudovaním novej cykloaleje, ktoré prebiehali od júna 2022. Jej trasa sa začína na Jarkovej ulici, vedie cez bývalý mlynský náhon a končí sa na ulici Mlynská. Dnes24.sk o tom informovala Karolína Hovorka Púllová.

Výstavbu 420,5 m dlhého úseku v celkovej sume viac ako 719-tisíc EUR bez DPH zrealizovala pre Veľký Šariš Eurovia SK.

Spojka do práce

Nová cykloalej sa nachádza na mieste bývalého mlynského náhonu.

Územie bolo zanedbané a jeho údržba nebola kvôli zlému prístupu možná. Vďaka stavebnej úprave sa toto územie spriechodnilo a vznikol tzv. vnútorný okruh mesta pre cyklistov a chodcov, ktorý bude slúžiť nielen na rekreačné účely, ale aj ako rýchla spojka do práce.

Počas výstavby sa zachoval aj fragment mlynského náhonu, ktorý bude slúžiť na odvodnenie cyklotrasy a územia.

„Cyklotrasa má šírku 3 m a pozostáva zo spoločnej cestičky pre cyklistov a chodcov, pričom cyklisti a chodci sú navzájom oddelení deliacim pásom zo zelene v šírke 1 m. Šírka chodníka v spoločnom priestore chodcov a cyklistov je 1,5 m a v miestach napojenia na ulicu Krátka majú ramená chodníka šírku 2 m a 2,5 m. Pre orientáciu nevidiacich sa pred priechodom pre chodcov uložili varovné a vodiace pásy,“ vysvetlila Simona Tančáková, hovorkyňa Eurovia SK.

Veľké odpočívadlo

V rámci stavebných prác sa na začiatku trasy na Jarkovej ulici odstránila pôvodná oceľová lávka pre chodcov a umiestnila sa nová drevená lávka s oceľovým zábradlím.

Zrealizovala sa tiež doplnková cyklistická infraštruktúra, ktorú tvorí parkový mobiliár ako lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či tienenie.

Približne v strede cykloaleje sa vybudovalo veľké odpočívadlo s prístupom z ulice Krátka. Na trase sa osadilo aj 17 ks nového verejného osvetlenia a vysadili sa nové stromy.

Objektívom: Vo Veľkom Šariši sa tešia z novej cykloaleje
3
Galéria
Zdroj: EUROVIA SK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM