Ľubomír Hudačko Rôzne

Brigád pre mladých je žalostne málo: Študenti si v Prešove zarobiť nevedia

Zisťovali sme v uliciach Prešova, či zamestnávatelia ponúkajú pre mladých študentov brigádu na letné mesiace. Podľa našich zistení je brigád veľmi málo, prakticky je veľmi ťažké si nájsť akúkoľvek prácu na leto v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Brigád pre mladých je žalostne málo: Študenti si v Prešove zarobiť nevedia
Zdroj: TASR

Ak si dáte prechádzku v centre mesta, len sem-tam si môžete všimnúť na dverách výkladov oznam o prijatí posily. Väčšinou sa však hľadá len dočasná pomoc či záskok.

Ako to vidia zamestnávatelia?

Skúsili sme si na vlastnej koži, či je možné sa v aktuálne obdobie zamestnať tzv. „naslepo“: „Momentálne nemám voľné pracovné miesto ani len pre brigádnika,“ dozvedeli sme sa takmer na každom mieste. V jedinom prípade kaviarne sa pomoc už-už črtala, ale po konzultácii s vedúcou predajne sa situácia otočila.

Čo môže byť príčinou súčasného stavu vysvetľovali samotné zamestnankyne: „Každý chce prácu, pretože jej je nedostatok. Vyhovieť sa však nedá z dňa na deň,“ uviedla pani Jana z prešovského obchoďáku, v ktorom pracuje 15 rokov. Podľa jej slov podobnú situáciu ešte počas svojej kariéry pracovníčky nepocítila. Sama má doma nezamestnané dve deti nad 18 rokov.

Vyjadrenia mladých

Na strednej odbornej škole vyučuje Katarína slovenčinu, v minulosti pracovala aj v rádiu. Terajšiu situáciu hodnotí nekompromisne: „S prácou či brigádou je to v Prešove veľmi ťažké, ak nemáte dobrých známych či príbuzných. Jedinou šancou pre tých, ktorým nemá kto vybaviť protekciu je učiť sa, napr. cudzí jazyk a vedieť viac ako tí ostatní,“ zhodnotila.

Ak by som mal uviesť pomer odpracovaných hodín voči neodpracovaným v mojom živote, stačilo by mi na to asi desať rúk. Mal som len krátkodobú prácu a odvtedy si neviem dať rady. Pritom mám Vysokú školu, ktorú som ukončil pred dvomi rokmi. Pôjdem vyskúšať šťastie do zahraničia,“ zhodnotil nezamestnaný Prešovčan Pavol.

Lenka študuje na Prešovskej Univerzite a situáciu vidí podobne bledo: „Ja to vidím katastrofálne. Z každej strany ide, dá sa povedať, o zdieranie mladých. Či už cez pracovnú agentúru, alebo priamo u zamestnávateľa. Na druhej strane, nie sú ani možnosti uplatňovať svoje vedomosti zo štúdia v danej praxi na brigádnickej úrovni. Točí sa to stále okolo manuálnych prác, obsluhovania v baroch, alebo práce pri pase,“ uviedla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM