Ľubomír Hudačko Kultúra

Boľavá história evanjelického gymnázia: Po zoštátnení sa stratili aj zbierky žiakov

Rozvoj Evanjelického kolégia v Prešove, ktorému pribúdalo stále viac žiakov, viedol začiatkom 20. storočia k výstavbe novej budovy pre potreby gymnázia. Počas prerušenia činnosti na dlhých 50 rokov sa stratili aj rôzne zbierky. Vytvoriť evanjelickú univerzitu všabola snaha už pred takmer 100 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Boľavá história evanjelického gymnázia: Po zoštátnení sa stratili aj zbierky žiakov
Zdroj: Dnes24.sk

Evanjelické kolegiálne gymnázium je jednou zo zložiek Evanjelickej spojenej školy. Tá dnes opäť sídli v budove na Námestí legionárov. Jej riaditeľ Marián Damankoš uviedol, že na prelome 19. a 20. storočia zvyšovanie kvality vzdelávania v rôznych oblastiach, existencia akadémií či ústavu ako vyšších foriem vzdelávania viedli vtedajšie vedenie kolégia k úvahám vytvoriť evanjelickú univerzitu. Tieto plány však prerušila 1. svetová vojna a následné zmeny spoločenských pomerov.

V historickom exkurze do dejín školy, ktorý spracovala historička Darina Vasiľová, sa uvádza, že po vzniku Československa na škole fungoval samovzdelávací krúžok Andreja Sládkoviča, ktorý pracoval v duchu stavovskom, národnom a štátnom. Na stretnutiach členov sa hovorilo o literárno-historických témach a prezentovala sa vlastná tvorba. V tom čase boli položené aj základy novovznikajúcej knižnice, pripravovali sa divadelné predstavenia, večierky, plesy či akadémie.

Podľa Damankoša si táto škola najmä v medzivojnovom období udržiavala ekumenický charakter. Tretinu žiakov tvorili študenti evanjelického vyznania, ďalšie dve tretiny katolíci a židia. Napriek tomu, že sú v Prešove katolícke i štátne gymnáziá, podľa riaditeľa sa i dnes na ich školu hlási množstvo žiakov iných vierovyznaní.

„EvKG v tejto budove fungovalo v podstate celú 2. svetovú vojnu, len v jej závere bolo vyučovanie prerušované. V decembri 1944 bolo bombardovanie Prešova, čiastočne zasiahlo aj túto budovu a istý čas tu bol lazaret,“ pripomenul históriu riaditeľ.

Doplnil, že po oslobodení Červenou armádou už vlastne vyučovanie na cirkevnej škole nepokračovalo, škola bola po vojne zoštátnená a o pár rokov neskôr aj budova. Evanjelické gymnázium opäť obnovilo svoju činnosť až po 50 rokoch. Počas prerušenia činnosti sa stratili aj rôzne zbierky, ktoré po celé desaťročia, možno i storočia zhromažďovali profesori i študenti gymnázia či kolégia.

„Viac-menej to prebolelo, ale je fakt, že táto škola si budovala svoje zbierky, či už to bola zbierka minerálov, prírodovedných pomôcok, alebo numizmatická zbierka. Tieto všetky veci sa nejakým spôsobom stratili. Veľmi dlhý čas sa riešila numizmatická zbierka, za čo bola čiastočne evanjelická cirkev aj odškodnená,“ dodal Damankoš.

Činnosť EvKG sa prerušila na dlhých 50 rokov. V budove na Námestí legionárov sídlila Pedagogická fakulta UPJŠ a od roku 1984 výrobno-technické združenie ROBOT. V roku 1996 bol v budove umiestnený Rektorát Prešovskej univerzity a časť si prenajalo novozriadené Evanjelické kolegiálne gymnázium. Od júla 2010 je znovu majetkom evanjelickej cirkvi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM