Ľubomír Hudačko Rôzne

Bohoslužby v prešovskej konkatedrále majú netradičný nádych: Slúžia sa pod lešením!

Ďalšia etapa rekonštrukčných prác v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove je v plnom prúde. Maliari čistia stropy a maľujú steny vo výške až do 16 metrov. Interiér tak neraz zapratali stavbári lešením.

Ilustračný obrázok k článku Bohoslužby v prešovskej konkatedrále majú netradičný nádych: Slúžia sa pod lešením!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Etapa pozostáva z čistenia stropov a maľovania stien. Zatiaľ tieto práce nenarušia harmonogram bohoslužieb ani čas spovedania.

Elektroinštalácia bola v havarijnom stave

Lešenie postavili do prednej a zadnej časti kostola, stredná časť bohostánku je prístupná veriacim bez väčších obmedzení. Rímskokatolícky farský kostol sv. Mikuláša, ktorý bol pred piatimi rokmi vyhlásený za konkatedrálu, od tejto udalosti postupne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Dekan farnosti Jozef Dronzek povedal, že doteraz preinvestovali okolo 300-tisíc eur, na ďalšie práce budú potrebovať ešte zhuba 2 milióny eur.

Súčasťou investície bol aj historický prieskum objektu, ktorý sa týkal aj podláh, muriva a stropu. V lete reštaurátori dokončili opravu dvoch fresiek, na ktorých sú znázornení bratia Mojžiš a Áron. Najviac prác sa urobilo v oblasti výmeny elektroinštalácie, ktorá bola v havarijnom stave. Menili sa hliníkové káble staré viac ako 60 rokov.

Súčasne s výmenou elektroinštalácie sa urobilo aj nové ozvučenie, kamerový a poplašný systém. Na osvetlenie použili moderné technológie, ktoré zabezpečia pri intenzívnejšom svietení nižšiu spotrebu elektriny. Objekt čaká ešte výmena časti dlažby.

Fakty, ktoré ste možno netušili:

  • Kostol sv. Mikuláša je dominantou Prešova. Predurčujú ho k tomu úctyhodné rozmery, dĺžka 54,7 metra, šírka 34,45 metra a výška vnútorného priestoru je 16 metrov.
  • Chrám je neskorogotickou stavbou halového typu s troma rovnako vysokými loďami, troma presbytériami, so sieťovou a hviezdicovou klenbou.
  • Prvotný kostol pochádzal z roku 1 230, tvoril jednoloďovú stavbu.
  • V roku 1 347 ho rozšírili.
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM