Správy

Bocianom sa v Poloninách darí, počet mláďat stúpol: V ktorej obci ich je NAJVIAC?

Najviac obsadených hniezd bolo tento rok v obci Dlhé nad Cirochou, a to konkrétne 15. Narodilo sa tam aj najviac mláďat, ochranári ich narátali 32.

Ilustračný obrázok k článku Bocianom sa v Poloninách darí, počet mláďat stúpol: V ktorej obci ich je NAJVIAC?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Bocianom sa v Poloninách darí, počet mláďat oproti vlaňajšku stúpol takmer o 30. Vyplýva to z tohtoročného monitoringu hniezd bociana bieleho v okrese Snina. O jeho výsledkoch informovala Správa Národného parku (NP) Poloniny na svojej webovej stránke.

„V celom okrese bolo obsadených 56 hniezd, z toho 48 hniezdiacich párov vyviedlo 139 mláďat. Je to najvyšší počet mláďat, odkedy sme začali s pravidelným monitoringom hniezd,“ uvádzajú ochranári, ktorí skúmajú početnosť bocianov už od roku 2003. Pred desiatimi rokmi vyviedli bociany na svet len 50 mláďat.

Kde bolo najviac

Najviac obsadených hniezd bolo tento rok v obci Dlhé nad Cirochou, a to konkrétne 15.

Narodilo sa tam aj najviac mláďat, ochranári ich narátali 32. Nasledujú obce Ulič so 17 mláďatami a Pichne, kde priviedli na svet 14 jedincov. Najviac mladých bocianov na jednom hniezde bolo v obci Klenová, narodilo sa ich tam päť.

„O niekoľko dní sa mladé bociany začnú učiť lietať. Každoročne sa pri rozlietavaní poraní niekoľko z nich,“ upozorňuje Správa NP Poloniny.

V prípade nálezu takéhoto bociana, ale aj iných chránených živočíchov je potrebné túto skutočnosť oznámiť na čísle 0911 011 382 alebo na linku 112. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny je spoločenská hodnota bociana bieleho 3-tisíc eur.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM