Ľubomír Hudačko Správy

Boccia turnaj v Prešove: Účastníci využijú asistenta, ktorý sa však na hru nesmie pozerať

V bezbariérovej telocvični ZŠ na Mukačevskej ulici Prešove uskutoční súťažné stretnutie 3. ligového kola v paraolympijskom športe Boccia v kategórii BC3. Cieľom prvého rankingového podujatia je propagácia športu na najvyššej národnej úrovni, na východnom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Boccia turnaj v Prešove: Účastníci využijú asistenta, ktorý sa však na hru nesmie pozerať
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský turnaj, usporiadaný podľa medzinárodných pravidiel BisFed, je súčasťou celoslovenských súťažných akcií (celoročného kalendára).

Uskutoční sa 26. apríla v čase od 09:45 do 18:00 hod. Účastníci môžu hráči zbierať body do rebríčka, na základe ktorého sa zostavuje reprezentácia a účasť na medzinárodných podujatiach, ako sú napr. Majstrovstvá sveta, Majstrovstvá Európy, Paralympijské hry.

Turnaja sa zúčastnia na Slovensku národne klasifikovaní hráči v kategórii BC3, vozičkári s ťažkým telesným postihnutím horných aj dolných končatín, odkázaní na pomoc asistenta. Hráči pri hre využívajú pomoc asistenta, ktorý sa nesmie na hru pozerať a musí byť celý čas otočený chrbtom ku hre. Hráči zároveň používajú schválené a povolené pomôcky, ako je rampa, nástavce, tykadlo a iné. Zápasy sa budú odohrávať na štyroch kurtoch.

Boccia je interiérový šport, podobný petangu, curlingu, hrá sa na rovnom povrchu ihriska s rozmermi 12,5 × 6m so šiestimi loptičkami pre každého hráča, modrej a červenej farby a bielou loptičkou tzv. jackom. Podstatou je priblížiť lopty svojej farby čo najbližšie k jackovi, v počte viac ako je k nemu najbližšia súperova lopta. Boccia je šport špeciálne vyvinutý pre ľudí s tým najťažším telesným postihnutím. V súčasnosti sa hrá vo viac ako 50 krajinách sve­ta.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM