Správy Správy

Blíži sa chrípková sezóna, hygienici apelujú na očkovanie a kontrolu škôlkarov

Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Vykonávať ich má pedagóg, upozornili hygienici.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa chrípková sezóna, hygienici apelujú na očkovanie a kontrolu škôlkarov
Zdroj: TASR

Ide podľa nich o dôležitý preventívny krok, obdobie chrípkovej sezóny sa blíži. „Deti v materských školách ešte nemajú dostatočne vybudovanú imunitu,“ upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Choré dieťa by sa podľa neho nemalo zdržiavať v kolektíve, pretože ostatní rovesníci sa môžu rýchlo nakaziť. „Stále na niečo siahajú, strkajú si od úst, ľahko sa tak šíria infekčné ochorenia,“ vysvetlil.

Chori do škôlky nie!

Škôlkarov najčastejšie trápia ochorenia horných a dolných dýchacích ciest, tráviaceho systému a parazitárne ochorenia. Dieťa by sa malo z choroby poriadne vyliečiť. Jeho príliš skorý návrat do materskej školy predlžuje podľa hygienikov rekonvalescenciu a zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí.

„Keď sa organizmus zoznámi s určitým prostredím v kolektíve, vytvorí si odolnosť proti určitým patogénom a priebeh ochorenia už potom nie je tak závažný a početnosť sa zmierni. Z tohto dôvodu bývajú deti po nástupe do materskej školy často choré,“ povedala Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Čítajte aj: Očkovanie proti chrípke preplatia zdravotné poisťovne

Škôlkarov podľa nej treba učiť prevencii. Rodičia i pedagógovia by im mali ukázať správne hygienické návyky a dbať na to, aby si ich osvojili. Hamade poukazuje, že musia mať zodpovedný prístup k zdraviu detí.

„A preto by mali do kolektívu zaradiť iba zdravého škôlkara, dôležité je využiť možnosti jeho plného zaočkovania, vhodné je zvoliť i otužovanie primerané veku,“ uviedla.

Pre viac informácií môžu rodičia navštíviť poradne zdravia zriadené na všetkých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Treba vraj očkovať

Najlepšou ochranou pred blížiacou sa chrípkovou sezónou je podľa epidemiológov očkovanie. Najvhodnejším časom naň sú mesiace október a november.

„Dať sa zaočkovať je najúčinnejším spôsobom, ako chrípke predísť,“ uvádza Odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Čítajte aj: Epidemiológovia varujú: Na túto chorobu antibiotiká nezaberú, pomôže očkovanie

Chrípková sezóna sa začína v októbri. Tá predchádzajúca bola podľa odborníkov relatívne mierna, napriek tomu však zomrelo päť ľudí. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM