Ľubomír Hudačko Iné športy

Bicyklovanie je čoraz viac trendy: Aké trasy odporúčajú v okolí Prešova ostrieľaní cyklisti?

V Prešove a okolí môžeme denne stretávať na cestách čoraz viac cyklistov. Tých, čo jazda na dvoch kolesách chytila za srdce sa združujú i do cykloklubov, v ktorých pôsobia aj naozaj ostrieľaní cyklisti. Aké trasy Prešovčanom odporúčajú?

Ilustračný obrázok k článku Bicyklovanie je čoraz viac trendy: Aké trasy odporúčajú v okolí Prešova ostrieľaní cyklisti?
Foto: Slávka Kellová

Aj keď sa už leto oficiálne skončilo, čas výjazdu na bicykli ešte rozhodne nie. Veľmi dobre to vedia aj nadšenci dvojkolesového tátoša, ktorí nezaháľajú a podnikajú výjazdy v Prešove a okolí. Daniel Bača zo slovenského cykloklubu Šariš-Prešov vysvetľuje podrobnosti o cyklotúrach:

Spoločné výjazdy dvakrát do mesiaca

„Máme pravidelné akcie, ktoré sa opakujú každý rok. V pláne máme jednu akciu mesačne. Sú v okolí Prešova, asi 60 km dlhé, ale pre nezáujem o cestné akcie sme ich zrušili. Uvažujeme však o ich obnovení. Členstvo v našom klube je určené pre každého, kto má záujem o cyklistiku,“ povedal Bača.

Tento cykloklub funguje od roku 1994, hlavné motto „Bicyklom za zdravím a prírodou“ sa riadi aj najmladšia členka, ktorá má 4 roky. Najstarší pre zmenu dovŕšil 55. rok života, Bača doplnil, že najčastejším mínusom pri bicyklovaní sú defekty a odreniny.

Svoje skúsenosti prezradil aj Jozef Mrúz z cykloklubu Iris: „Každý z nás trénuje individuálne, podľa svojich možností v priebehu celého týždňa. Avšak snažíme sa spraviť aj niekoľko desiatok spoločných kilometrov, preto sa v priemere dvakrát do mesiaca zídeme viacerí na spoločnom výjazde,“ uviedol.

Kam sa v okolí Prešova vybrať?

Trasy vyberajú podľa atraktivity a nie vždy je podľa neho najpodstatnejšia dĺžka výjazdu. Občas je u nich kratší atraktívny výjazd hodnotnejší ako len naháňanie sa za kilometrami.

„Dá sa povedať, že máme pochodený celý náš región a jazdíme aj za hranice regiónu. Raz ročne si naplánujeme veľkú akciu do zahraničia a takto sme už boli napríklad v Chorvátsku alebo tohto roku v Grécku. Na horskú cyklistiku sú vhodné lesy v okolí Prešova, určite Kendický kríž, Kvašná voda, z tých vzdialenejších pohorie Čergova, Branisko, Slánske vrchy. Pre cestnú cyklistiku sú pekne trasy napríklad do Lačnova, na Zlatú Baňu alebo do Levoče, každý podľa svojich schopností,“ líčil ďalej Mrúz.

Dôležité je mať bicykel :-)

Klub Iris pôsobí na scéne od roku 2009, hlavné motto je: Ideme rýchlo ideme spolu. Od toho sa aj odvíja filozofia klubu. Tempo vždy prispôsobujú najpomalšiemu členovi, aby stále išli spolu. V kopcoch sa to už veľmi nedá, lebo každý ma odlišnú výkonnosť. Zranenia sú pri cyklistike bežné, ale podľa Mrúza sa im tie vážnejšie zatiaľ úspešne vyhýbajú.

Mrúz tiež prezradil, čo je potrebné na to, aby sa nadšenci cyklistiky dostali do ich klubu: „V prvom rade je dôležité, aby mal bicykel. A v tom druhom pre každého, kto má chuť spraviť niečo pozitívne pre seba formou cyklistiky. Nie každý z nás má aj horský aj cestný bicykel, preto niektorí trénujú aj v lese a niektorí iba na ceste. Najmladší člen má u nás momentálne 16 rokov a najstarší 38 rokov. Každý z nás trénuje individuálne, podľa svojich možností v priebehu celého týždňa. Avšak snažíme sa spraviť aj niekoľko desiatok spoločných kilometrov, preto sa v priemere dvakrát do mesiaca zídeme viacerí na spoločnom výjazde,“ dodal Mrúz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM