Správy

Bicykle si odložíme bezpečne: Prístrešky pre ne majú kamerový systém aj osvetlenie

Mesto Prešov už od zhotoviteľa prevzalo nové cykloprístrešky, ktoré boli v Prešove vybudované vo viacerých lokalitách. Vybavené sú aj kamerovým systémom.

Ilustračný obrázok k článku Bicykle si odložíme bezpečne: Prístrešky pre ne majú kamerový systém aj osvetlenie
Zdroj: Mesto Prešov

Cykloprístrešky sú pokračovaním projektu Central MeetBike a slúžiť budú pre širokú verejnosť na krátkodobé parkovanie bicyklov.

Ako vybrali lokality

Doposiaľ mohli cyklisti využívať na odkladanie bicyklov v meste iba klasické stojany.

Teraz ich budú môcť zaparkovať v ktoromkoľvek z ôsmich krytých cykloprístreškov, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach Prešova.

Lokality boli vybraté na základe požiadaviek samotných obyvateľov čo sa týka dostupnosti existujúcich cyklotrás.

„Aj takýmto spôsobom sa nám darí zvyšovať atraktivitu cyklistickej dopravy v meste Prešov. Prístrešky pre bicykle poskytnú komfort pre všetkých ľudí, ktorí si potrebujú bezpečne a rýchlo odložiť svoj bicykel,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Kapacita každého prístrešku je 16 až 28 bicyklov plus jeden servisný stojan. Prístrešky sú vybavené solárnymi panelmi s osvetlením, kamerovým systémom a sú elektronicky uzamykateľné, vďaka čomu si ľudia môžu bez obáv odložiť svoj bicykel.

Zapožičanie od 5. novembra

„Výhodou je aj jednoduchý vstup pomocou čipov. Cyklisti si ich môžu zapožičať od utorka (5. 11.) v klientskom centre v budove mestského úradu za zálohu,“ vysvetlil Tomek.

Pracovníci podľa jeho slov každého užívateľa zaregistrujú, aby nedošlo k prípadnému zneužitiu čipov.

„Elektronický systém totiž automaticky zaeviduje každý vstup do prístrešku, vďaka čomu budeme poznať presný čas a dátum, keď daný užívateľ navštívil prístrešok. Každý pohyb v prístrešku sa zároveň zaznamenáva pomocou kamerového systému, a preto je odkladanie bicyklov úplne bezpečné,“ vysvetlil Tomek.

Projekt s názvom Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle v meste Prešov mesto financovalo prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.

Vybudovanie ôsmich cykloprístreškov stálo 286 450,25 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške piatich percent.

A v obrazoch si pozrite aj ďalšie fotografie spomínaných cykloprístreškov. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Cykloprístrešky v Prešove nájdeme v rôznych lokalitách
4
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM