Rôzne

Bezplatné školenie s lektormi: V Prešove sa chystá odborný kurz v reze stromov

Nielen pre milovníkov záhradkárčenia a rekreačným ovocinárom pripravilo mesto Prešov odborný kurz v reze ovocných stromov. Chystá sa bezplatné školenie.

Ilustračný obrázok k článku Bezplatné školenie s lektormi: V Prešove sa chystá odborný kurz v reze stromov
Zdroj: TASR

O tom, aké dôležité je orezať strom v správnom čase a na správnom mieste, prídu porozprávať všetkým záhradkárom odborní lektori, v spolupráci s ktorými mesto pripravilo bezplatné školenie.

Praktické ukážky

„V správnom čase a správnym strihom dokážeme u ovocných stromov vytvoriť správny pomer medzi rastom a rodivosťou,“ hovorí odborník Peter Švidroň. Pre záujemcov o bezplatné školenie budú pripravené aj praktické ukážky orezov s odborným výkladom i možnosť všetko hneď aplikovať v praxi prostredníctvom pripravených vzoriek, na ktorých bude možné si všetko hneď vyskúšať.

„Nevieme stromu rozkázať, ale vieme mu ukázať cestu, ktorou chceme, aby sa uberal. Na to však potrebujeme porozumieť zákonitosti rastu a rodivosti. Ak sa nebudeme riadiť týmto základným pravidlom, neberme nožnice ani pílku do rúk, lebo tým stromu len uškodíme. Ak zlý rez, tak to radšej žiaden rez,“ zdôrazňuje Švidroň.

Chráňme a starajme sa

Po absolvovaní kurzu si jeho účastníci odnesú cenné poznatky, ktoré budú môcť zúročiť hneď pri jarnom reze. „Stromy dokážu žiť bez nás, ale my bez stromov nie, preto si ich chráňme a starajme sa o ne,“ dodáva na záver odborník na túto oblasť. Bezplatné školenie pre všetkých záujemcov je na programe 18. februára 2017 o 10:00 v areáli EkoParku Holá Hora. Ide o prvý z cyklu školení počas roka, ktoré budú zamerané na nielen ovocné, ale aj okrasné dreviny v závislosti od vegetačného obdobia počas roka, kedy je vhodné daný rez realizovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM