Kultúra

Bažant Kinematograf v Záhrade umenia: Uvidíme aj film, čo vznikal v okolí Prešova!

Filmy z ponuky projektu Bažant Kinematograf sú tu. Retro autobus už zaparkoval v Záhrade umenia a uvidíme aj snímku nakrútenú v okolí Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Bažant Kinematograf v Záhrade umenia: Uvidíme aj film, čo vznikal v okolí Prešova!
Zdroj: TASR

Oddnes až do piatka (15.–19.8.) sa budú premietať celovečerné slovenské a české filmy aj zaujímavé animované predfilmy so začiatkom o 21.00.

V okolí Prešova

Organizátori festivalu mysleli pri výbere na Prešovčanov a nezabudli zaradiť pre metropolu Šariša titul Eva Nová. Film nakrúcal scenárista a režisér Marek Škop v okolí Prešova. Asi jeho polovica vznikla na Šariši, v obci Pečovská Nová Ves a v mestách Sabinov, Lipany a Prešov. V Sabinove štáb ubytovali v hoteli, ktorého súčasťou bolo kedysi kino, kam v mladosti chodievali Škopovi rodičia. V komparze účinkujú miestni ľudia.

Prečítajte si tiež: Prešovčania a milovníci prírody sa tešia: Do Lesoparku máme novoupravenú ces­tu!

Pelíšky aj Wilsonov

Vo viacerých úlohách domáci diváci spoznajú prešovských hercov. Prvý večer si návštevníci môžu pozrieť český film z obdobia Mníchovskej dohody Stratení v Mníchove. V utorok to bude Eva Nová v hlavných úlohách s Emíliou Vášáryovou a Milanom Ondríkom. V stredu je v ponuke český film Kobry a užovky, ktorý prináša dramatický a zároveň veľmi ľudský príbeh dvoch bratov.

Prečítajte si tiež: Pochuťte si na čerstvom vzduchu: 5 miest v Prešove, kde je radosť mať piknik

Emília Vášáryová zažiari na plátne aj vo štvrtok v kultovom filme Pelíšky, ktorý vznikol na motívy knihy Petra Šabacha a tento film je dodnes najnavštevovanejším filmom Bažant Kinematografu. Prešovské publikum si posledný večer v piatok bude môcť pozrieť titul Wilsonov, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii. Uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM