Správy

Básnika Petöfiho v Prešove očarila príroda aj kúpele: Teraz odhalili jeho pamätník, FOTO

Svoje zážitky z 29 dní v Prešove Petöfi spracoval vo svojej literárnej tvorbe. Chodil na prechádzky po meste aj širokom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Básnika Petöfiho v Prešove očarila príroda aj kúpele: Teraz odhalili jeho pamätník, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pamätník sa nachádza na Wilec hôrke v Prešove. Postavený bol na pamiatku maďarského básnika Sándora Petöfiho, ktorý v Prešove našiel inšpiráciu pre svoje diela.

Inšpirácie pre velikánov

„Na tomto mieste sa prepája nielen história dvoch krajín, ale aj vzájomná úcta, dobrá spolupráca a priateľstvo. Nech nám preto tento obnovený pamätník aj naďalej pripomína hodnotu dobrých ľudských i medzinárodných vzťahov a lásku k umeniu a k prírode, ktorá sa v Prešove stala inšpiráciou pre literárnych velikánov mnohých krajín," uviedla v príhovore primátorka Andrea Turčanová.

„Je to jeden z najkrajších pocitov, keď tu na východe my, Maďari a Slováci, nielen hovoríme o tom, že vieme spolupracovať a spolunažívať, ale prejavujeme to aj skutkami. Sme hrdí na našu spoločnú minulosť a z tejto spoločnej minulosti budujeme našu spoločnú budúcnosť. Som si istá, že sem zavíta mnoho slovenských i maďarských turistov. Želám všetkým, aby toto miesto milovali tak, ako ho miloval Petöfi," uviedla Ágota Hetey, generálna konzulka Maďarska.

Sándor Petöfi mal svojich nadšencov aj medzi Prešovčanmi. V prvej polovici 19. storočia v Prešove žili maďarskí básnici Frigyes Kerény a Mihály Tompa, ktorí ho tu pozvali v roku 1845.

Očarený krásami

So svojím hosťom chodili na prechádzky po meste aj širokom okolí. Básnik bol očarený jeho krásami.

„Pri tejto príležitosti sa spolu rozhodli usporiadať súťaž o najkrajšiu lyrickú báseň, ktorá sa mala vzťahovať na malú chatku na Wilecovej hôrke blízko Prešova, v ktorej sa často stretávali. Chatku pomenovali Lesný domček. Dnes na tomto mieste stojí kamenný pamätník, ku ktorému vedie 150 schodov,“ upresnil hovorca Tomek.

Na návšteve Prešova ho zaujala najmä okolitá príroda, lesy, turistické chodníčky aj niekdajšie kúpele s minerálnou vodou na Cemjate, ktoré mali svojho času dobré meno v celom Uhorsku. Svoje zážitky z 29 dní v Prešove Petöfi spracoval vo svojej literárnej tvorbe.

Viac záberov nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Odhalenie pamätníka slávnemu maďarskému básnikovi
7
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM