Správy

Bardejovský med patrí do ŠPECIÁLNEJ rodiny: Zaradil sa k Roquefortu či k vínam z Bordeaux

V spolupráci s ÚPV SR prešiel med zložitým zápisným procesom na národnej úrovni. Žiadosť o zápis chráneného označenia posudzovala Európska komisia.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovský med patrí do ŠPECIÁLNEJ rodiny: Zaradil sa k Roquefortu či k vínam z Bordeaux
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Bardejovský med bol Európskou komisiou (EK) zapísaný do registra chránených označení pôvodu a zemepisných označení. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Jana Záchenská.

Získané označenie má uľahčiť producentom expanziu na zahraničné trhy a pre spotrebiteľov je zárukou kvality.

Ako povedala, v spolupráci s ÚPV SR prešiel bardejovský med zložitým zápisným procesom na národnej úrovni a následne bola žiadosť o zápis chráneného označenia pôvodu zaslaná EK.

Je ako Roquefort

„Komisia žiadosť schválila a od 30. septembra patrí bardejovský med do rodiny chránených označení pôvodu a zemepisných označení, vďaka čomu sa svojou kvalitou a špecifickosťou zaradil k takým produktom, akými sú napríklad syr Roquefort či vína zo svetoznámej oblasti Bordeaux,“ priblížila Záchenská.

Zemepisná oblasť, z ktorej pochádza bardejovský med, je podľa jej slov typická ucelenými porastmi jedlí. Chladnejšie a vlhkejšie podnebie pomáha producentovi medovice – voške.

Vošky sa živia nabodávaním vetvičiek jedlí alebo listov iných stromov a cicaním ich šťavy.

„Niektoré zložky, ktoré ich metabolizmus nedokáže spracovať, vylúčia v podobe sladkých kvapiek. Práve tieto kvapky sú hlavnou zložkou pri tvorbe medu so špecifickou chuťou a hustou konzistenciou, ktorý nielen výborne chutí, ale má aj preukázateľne pozitívne účinky na naše zdravie,“ vysvetlila Záchenská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM