Ľubomír Hudačko Kultúra

Bardejovské kúpele otvárajú sezónu: Vystúpi i Katka Knechtová

Prešovská rodáčka a niekoľkonásobná slávica poteší svojich fanúšikov počas slávnostného otvorenia 16. ročníka kúpeľnej sezóny. Pripravený je bohatý program. Účinkovať v ňom bude aj skvelý český muzikálový spevák a herec Radim Schwab.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovské kúpele otvárajú sezónu: Vystúpi i Katka Knechtová
Zdroj: Webnoviny.sk

Posvätia pramene

V programe vystúpia počas slávnostného otvorenia 7. júna aj tanečníci PKO Prešov a Fätty a zaspievajú Vandráci. Nebude chýbať vatra, ohňostroj a po polnoci diskotéka. Ešte predtým o 13.00 hod. v kúpeľoch slávnostne odhalia reliéf poľskej kráľovnej Márie Kazimiery Sobieskej, manželky poľského kráľa Jána III. Sobieského, ktorá Bardejovské kúpele v 17.storočí navštívila a posvätia pramene.

„Posvätenie sa uskutoční po prvý raz a obrad prebehne za účasti zástupcov cirkví v okrese Bardejov – rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej. Táto udalosť sa bude konať na jedinej kúpeľnej kolonáde na Slovensku, v centre Bardejovských kúpeľov. Očakávame tradične účasť okolo 900 divákov, čo je kapacita areálu a tak nemôžeme uspokojiť všetkých záujemcov. Limitovaná časť vstupeniek je rezervovaná pre verejnosť a môžu si ich zakúpiť na recepcii Liečebného domu Astória. V priebehu roka však uskutočníme množstvo akcií, na ktorých radi privítame všetkých návštevníkov“, uviedla ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

Priestor i pre pivný festival

V tomto roku Bardejovské kúpele chystajú na 23. júna premiéru 1. pivného festivalu, spojeného so Slovenským Tangom, čo je prehliadka dychových hudobných nástrojov. Návštevníkov ešte poteší jubilejný 10. ročník Bardejovských Kúpeľných dní. Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Bardejovské kúpele patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k 3 najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM