Ľubomír Hudačko Samospráva

Andrea Turčanová naznačila chystané kroky na radnici: Čo chce urobiť už v prvých 100 dňoch?

Novozvolená primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, nominantka koalície KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS a s podporou strany Sieť, stále vstrebáva prekvapenie zo svojho víťazstva. Presne však už vie, čo chce urobiť za prvých 100 dní v úrade i to, ako by chcela riadiť mesto.

Ilustračný obrázok k článku Andrea Turčanová naznačila chystané kroky na radnici: Čo chce urobiť už v prvých 100 dňoch?

Čo plánuje v meste?

„Chcem sa zamerať na efektivitu mestského úradu, odbúrať administratívu, ktorá je prebytočná. Chcem transparentné výberové konania na zamestnanecké pozície, chcem transparentné verejné obstarávania, aby sme dokázali šetriť, a takisto som presvedčená, že to, čo sme schopní robiť vlastnými silami s občanmi mesta Prešov, mali by sme to v prvom rade robiť s nimi a až neskôr sa obracať na súkromné spoločnosti. Od primátora Hagyariho by som sa chcela učiť, ako sa robí reklama a propagácia, lebo v tom je naozaj jednotka,“ povedala niekoľko dní po voľbách novozvolená primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Zatiaľ nevie, kedy bude zvolané slávnostné zastupiteľstvo a ona bude môcť nastúpiť do funkcie a nemá ani jasnú predstavu o svojom najužšom tíme. V najbližšom období sa však chce stretnúť so zástupcami strán, ktoré jej prejavili podporu vo voľbách. Jediné, čo prezradila, je, že viceprimátorom zrejme bude niekto z SDKÚ-DS.

Ernst má šancu na kontrolóra

Za prvých 100 dní vo funkcii chce preštudovať všetky zmluvy, zmeniť organizačnú štruktúru na mestskom úrade tak, aby sa štvorstupňová forma riadenia zmenila na dvojstupňovú. No zmeny tam chce robiť postupne, aby nedošlo k obmedzeniu fungovania. Chce riešiť problémy, ktoré si nevyžadujú veľa peňazí a čo najskôr schváliť rozpočet, aby mesto nebolo dlho v rozpočtovom provizóriu. To by podľa nej nemal byť problém, pretože aj skladba ľudí v zastupiteľstve je priaznivá, takže nepredpokladá problémy vo vzájomnej spolupráci.

Na otázku, ako chce vyriešiť problém s absenciou hlavného kontrolóra, odpovedala, že v prípade Alexandra Ernsta treba počkať na rozhodnutie krajského súdu. Ak ten rozhodne v jeho prospech, nastúpi znova do funkcie, ak nie, bude vyhlásená nová voľba. Ďalšie z jej plánov sú zatraktívniť mesto pre investorov, dokonca sa už dohodla so slovenskými europoslancami, ktorí by jej mali pomôcť pri získavaní kontaktov na zahraničné firmy. Jej túžbou je začať s výstavbou centrálneho mestského parku a za úspech by považovala, keby sa jej podarilo prepojiť Sibírsku ulicu so Šalgovíkom.

Andrea Turčanová má 47 rokov, je vydatá, má päť detí. Do volieb bola riaditeľkou domova sociálnych služieb, mestskou a krajskou poslankyňou. Najneskôr 2. januára 2015 nastúpi na post primátorky mesta Prešov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM