Aktualizované Komunálne voľby

ANALÝZA pred župnými voľbami 2022: Kto by mohol byť favoritom v Prešovskom kraji?

Okrem komunálnych volieb si budeme na jeseň 2022 voliť aj krajského župana. V redakcii sme zisťovali šance možných kandidátov na tento post v Prešovskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku ANALÝZA pred župnými voľbami 2022: Kto by mohol byť favoritom v Prešovskom kraji?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Bolo by veľkým prekvapením, ak by ste sa informáciám o spojených voľbách v závere roka úplne vyhli. Prvé náznaky a šance potenciálnych kandidátov na primátorov poznáme, skúsili sme sa preto pozrieť pre zmenu aj na voľby do VÚC.

Opýtali sme sa:

  • Ktorí kandidáti už ohlásili kandidatúru?
  • Kto má najväčšie šance byť županom po týchto voľbách?
  • Čo od roku 2001 rozhodovalo o tom, že sa opakovane stal županom Peter Chudík a čo rozhodlo, že si ho v roku 2017 ľudia už nezvolili?
  • Prečo v Prešovskom kraji nateraz neuspela žiadna žena?
  • Kto bol lepším županom; Peter Chudík alebo Milan Majerský?

Odpovedali:

  • odborník na štátnu správu a samosprávu Slavomír Karabinoš, pohybujúci sa na riadiacich pozíciách v samospráve
  • politológ Gabriel Székely z Inštitútu politológie FF PU v Prešove

1. Ktorí kandidáti doposiaľ ohlásili kandidatúru na post predsedu Prešovského samosprávneho kra­ja?

Slavomír Karabinoš: Oficiálne kandidatúru na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja neoznámil ešte nikto, Krajská rada KDH však už nominovala na tento post súčasného predsedu Milana Majerského, oficiálne to ešte neoznámil. V zákulisí koluje viacero prieskumov verejnej mienky, v ktorých potenciálni kandidáti zisťujú svoje šance na úspech.

Gabriel Székely: Ak sa nemýlim, opätovnú kandidatúru ohlásil iba súčasný predseda PSK, Milan Majerský. Spomínalo sa aj meno bývalého poslanca za OĽANO – Jozefa Lukáča, ktorý následne prešiel do SME Rodina. Avšak, nie som si istý, či už je táto kandidatúra potvrdená. O menách ďalších kandidátov nie sú bližšie informácie.

2. Kto má najväčšie šance byť županom po týchto voľbách?

Slavomír Karabinoš: Za favorita môžeme považovať súčasného predsedu Milana Majerského. Okrem toho, že sa mu vyhýbali väčšie škandály alebo prešľapy mu pomáha aj fakt, že KDH je v tomto regióne stále silnou značkou s dobre organizovanými štruktúrami z radoch starostov, primátorov a členov, o ktorých sa môže v kampani oprieť. Navyše ako predseda strany dostáva aj mediálny priestor nad rámec úradu, ktorý zastáva, čo mu určite v kampani pomôže.

Gabriel Székely: Na funkciu predsedu PSK sa (aspoň nateraz) rysuje ako favorit volieb súčasný predseda Milan Majerský. Hoci má zatiaľ najväčšie šance (opätovne) vyhrať voľby, do termínu volieb ostáva ešte značný čas a treba zostať naďalej opatrný v akýchkoľvek unáhlených či predčasných tvrdeniach. Situácia bude prehľadnejšia až po zverejnení mien ďalších kandidátov a následnej kampani kandidátov, t. j. komunikácii tém v kampani či mobilizácii voličov.

Odpovede na ďalšie otázky sa dozviete v článku na 2. strane!

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM