Rôzne

Aleja, ktorú v Prešove nejde prehliadnuť: Zoznámte sa bližšie s Kmeťovým stromoradím

Koruny stromov vytvárajú aleju, ktorú nie je možné prehliadnuť. Okolo Kmeťovho stromoradia v Prešove možno chodíte pravidelne aj vy, viete o ňom však aj toto?

Ilustračný obrázok k článku Aleja, ktorú v Prešove nejde prehliadnuť: Zoznámte sa bližšie s Kmeťovým stromoradím
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Obklopuje priestranstvo, ktoré je najmä pre študentov tunajších škôl každodenným spoločníkom. Kmeťovo stromoradie má v Prešove jedinečné postavenie. Aj v tomto prípade platí, že ide o živé ruky Zeme a bez nich to nie je ono. Vedeli ste však o ňom aj týchto 10 zaujímavostí? Schválne sa presvedčte, či áno.

1) Priestor stromoradia sa nachádza už od Františkánskych schodov a to až po Metodovu ulicu. To, že pôjde o prechádzkovú trasu, o tom rozhodla mestská rada v 40. rokoch 19. storočia.

2) Zároveň tým vznikla úplne nová ulica. Dnes ide o ulicu Vajanského.

3) Vtedajší názov tejto promenádnej uličky Sétatér znamená vo voľnom preklade, že ide o prechádzkovú plochu.

4) Zaujímavé je aj to, že v tomto období sa vysadila aj ďalšia stromová alej. A to konkrétne z lipy malolistej, ale aj javora mliečneho a rovnako tak pagaštanu konského.

5) Kedysi aleja niesla iné pomenovanie, volala sa Komenského stromoradie. Písali sa vtedy 30. roky 20. storočia. Kmeťovo stromoradie sa začala nazývať až neskôr.

6) Ak ste zvedaví, po kom vlastne nesie meno, tak vedzte, že ide o Andreja Kmeťa. Bol to významný slovenský kňaz, ktorý v závere 19. storočia cez edičnú činnosť popularizoval vedné odbory a to najmä prírodné.

7) Aktuálne už na území mesta viac takýchto sadovníckych kompozícii nenájdeme.

8) V okolí ju doprava atakuje len minimálne a tak ide o pešiu ulicu. Pozitívnou správou je, že dreviny sú stále v dobrom stave.

9) Pred jednou dekádou dozadu (rok 2008), boli stromy ošetrené. Taktiež boli aj staticky zabezpečené, pričom tam, kde boli nutné niekdajšie asanácie, vysadili mladé lipy.

10) V okolí stromoradia si môžeme všimnúť až tri školy. Ide o Pedagogickú a sociálnu akadémiu, Strednú zdravotnícku školu sv. Bazila Veľkého a aj o Gymnázium Konštantínova.

Zdroj: Msú Prešov

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTOGALÉRIA: Stromoradie v Prešove, ktoré sa radí medzi pozoruhodné
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM