Aktualizované Správy

Počasie spôsobilo škody: Medzi Prešovom a Košicami sa zrejme vyskytlo tornádo! VIDEO

Supercelárne búrky, ktoré sa vo štvrtok vyskytujú na východe Slovenska priniesli aj trombu, či dokonca tornádo.

Zdroj: Zuzana Pankievič

Počasie na Slovensku ovplyvňuje studený front, ktorý na naše územie prináša početné búrky, ktoré sú v oblasti východného Slovenska aj výrazné. Vyskytli sa aj supercely, ktoré priniesli väčšie krúpy. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Tornádo vo Varhaňovciach

Výskyt tornáda potvrdil aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„V obci Ploské, časť Ortáše, bol dnes pri búrke okolo poludnia pozorovaný lievikovitý oblak (funnel cloud) a súčasne boli zdokumentované škody. S vysokou pravdepodobnosťou tak išlo o tornádo,“ uviedli na sociálnej sieti zo SHMÚ.

Čitateľka Zuzana nám však poskytla ja zábery z obce Varhaňovce v okrese Prešov, kde taktiež jednoznačne vidno lievik tornáda. Fotografiu nájdete v článku nižšie.

Zdroj: Zuzana Pankievič

Košice a Prešov

Na Slovensku sa už vyskytlo niekoľko búrok, ktoré pomerne rýchlo vznikli a rýchlo zanikli. „V týchto chvíľach sa pomerne intenzívne búrky vyskytujú v oblasti Košíc a Prešova. Tromba sa vyskytla v oblasti obcí Jasov, Drienovec, Debraď a Moldava nad Bodvou,“ píše ďalej portál imeteo.

Tromba je podľa spomínaného webu počiatočné štádium tornáda. Lievik sa však nedotkne zemského povrchu.

„Oveľa dramatickejšie to však vyzeralo v oblasti medzi Košicami a Prešovom v oblasti obcí Ortáše a Varhaňovce. Tu sa taktiež začínal vysúvať lievik, avšak ten sa podľa našich informácii krátko aj dotkol zeme. V obci Ortáše spôsobilo tornádo aj škody,“ doplnili z imeteo.sk.

Strhlo strechy

Podľa najaktuálnejších správ sa v obci Ploské vyskytlo tornádo o sile F0.

Ide o najnižšiu kategóriu intenzity tornád, no napriek tomu dokáže aj takéto tornádo páchať škody, čomu nasvedčujú aj následky v časti Ortáše.

Imeteo.sk ďalej dodáva, že na niekoľkých domoch tornádo strhlo strechy a škridle, ktoré následne odhodilo do vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov.

„Tornádo však našťastie išlo v obci po línii mimo najhlavnejšiu zástavbu, a tak poškodených zostalo len niekoľko domov a nenapáchalo výraznejšie škody. Ide o prvé tornádo zaznamenané na Slovensku počas tohtoročnej búrkovej sezóny,“ píše ďalej spomínaný portál.

Zábery tornáda najmä z okresu Prešov v obci Varhaňovce nájdete v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Za divokým počasím na východe bolo zrejme aj tornádo
10
Galéria
Zdroj: Zuzana Pankievič

Ďalšie aktuality z východu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM