Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Aktívni seniori – Atraktívne mesto: Čo všetko sa skrýva za týmto názvom?

Mesto Prešov bolo úspešné pri podaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok z EÚ s projektom „Aktívni seniori – Atraktívne mesto“. V týchto dňoch sa môžu Prešovčania prihlasovať prostredníctvom zverejnených formulárov.

Ilustračný obrázok k článku Aktívni seniori – Atraktívne mesto: Čo všetko sa skrýva za týmto názvom?
Zdroj: Webnoviny.sk

„Projekt je orientovaný na cieľovú skupinu seniori vo veku na 50 rokov, ktorých ovplyvnenie vzdelávacími aktivitami pozitívnym spôsobom prispeje ku kvalite ich života s dôrazom na rozvoj a prehlbovanie ich kľúčových kompetencií,“ vysvetlila hlavný zámer projektu Daniela Pavúková z oddelenia projektového manažérstva MsÚ v Prešove. Rozmenené na drobné, každý Prešovčan, Prešovčanka, ktorí v roku 2013 dosiahli vek minimálne 50 rokov, patria do cieľovej skupiny a môžu sa prihlásiť na výučbu v ľubovoľných moduloch z ponuky podľa vlastného výberu.

Cieľom je zvýšiť kvalitu života

„Prešov patrí k lídrom komunikácie s našimi seniormi, preto sa teším, že aj týmto spôsobom vyjadrujeme našu úctu a vďaku za ich prácu a život, ktorý toto mesto tvoril, formoval,“ povedal s úctou k našej staršej generácii primátor Pavel Hagyari, ktorý prešovských seniorov považuje za mimoriadne aktívnych, podieľajúcich sa nielen na každodennom živote Prešova.

Cieľom projektu je podľa slov jeho koordinátorky zvýšiť kvalitu života seniorov v meste Prešov prostredníctvom ďalšieho vzdelávania s dôrazom na rozvoj kľúčových kompetencií a ich prehlbovanie. „Špecifickým cieľom projektu je zvýšiť kvalitu ďalšieho vzdelávania, rozvíjať a prehlbovať kľúčové kompetencie seniorov prostredníctvom vzdelávacieho programu,“ doplnila D. Pavúková.

Sedem druhov programov

Úvodnú fázu prípravy tohto projektu predstavovala dlhodobá a intenzívna komunikácia oddelenia sociálnych služieb s prešovskými seniormi aj prostredníctvom Fóra seniorov. „Formou anketových lístkov a na základe zhody väčšiny bolo vygenerovaných viacero oblastí, aby sa nezabudlo na žiadneho seniora,“ zdôraznil riaditeľ sekcie sociálnych služieb Matúš Háber. V projekte je tak na základe toho finálne naplánovaných sedem rôznych druhov učebných programov: Osobnostný rozvoj; Základy počítačových zručností; Zdravoveda; Internetová komunikácia; Zdravý životný štýl; Základy finančnej, právnej a sociálnej gramotnosti a komunikácia s úradmi verejnej správy; Záhradkárstvo – ovocinárstvo.

„Vzdelávanie sa líši zameraním, obsahom, formou, ale aj hodinovou dotáciou. Do vzdelávania budú zaradení len tí účastníci, ktorí úplne vyplnia prihlášku. Záujemca sa svojím podpisom záväzne prihlasuje na vybrané programy vzdelávania a bude sa zúčastňovať vybraného druhu vzdelávania,“ doplnila na záver D. Pavúková. Na záver je potrebné dodať, že vzdelávania pre seniorov je bezplatné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM