Ľubomír Hudačko Samospráva

Ako vyriešiť problém s parkovaním? Riešenie je zatiaľ vo hviezdach!

Poslanci mestského parlamentu spolu s radnicou riešia problém parkovania v meste Prešov. Spoločnosti VinciPark, ktorá spravuje parkovacie miesta v centrálnej zóne, vyprší na konci letných prázdnin zmluva.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyriešiť problém s parkovaním? Riešenie je zatiaľ vo hviezdach!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mestu navrhla jej predĺženie na 15 rokov s tým, že postaví aj parkovacie miesta na sídliskách. Ďalej odkúpi problémové sídliskové parkoviská a dá ich do správy mestu, ktoré určí, či na nich vyberať poplatky, alebo nie. Poslancom sa tento návrh nepozdáva.

Do roku 2015 bude rezidenčné parkovanie

„Je potrebné vyriešiť aj túto situáciu, pretože pôvodne sme boli dohodnutí, že na sídliskách zavedieme takzvané rezidenčné parkovanie. To znamená, že ľudia, ktorí majú v domácnosti jedno auto, by neplatili za parkovanie nič, za druhé a tretie auto by sa priplácalo a za tieto peniaze by sme stavali parkoviská. Poslanci doteraz nenašli ochotu ani vôľu zaviesť toto rezidenčné parkovanie. Ja som presvedčený, že je to nevyhnutné a predpokladám, že sa zavedie od roku 2015,“ hovorí primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Prešovčania dnes na niektorých miestach v meste využívajú parkoviská spoločnosti EEI zadarmo, tie sú na vypožičaných mestských pozemkoch, ale spoločnosť tam nevyberá poplatky, to však nie je podľa primátora dlhodobé riešenie, pretože spoločnosť sa jedného dňa zoberie a odíde z mesta aj s parkoviskami. Poslancovi Richardovi Drutarovskému sa nepáči zmluva, ktorú primátor so spoločnosťou EEI podpísal ešte v roku 2010, a na základe ktorej spoločnosť postavila tieto parkoviská.

Neschválený nájom parkoviska

„Primátor bez súhlasu zastupiteľstva udelil firme EEI právo prenajímať parkovacie miesta na Sídlisku III za jedno euro denne. Spoplatnenie parkovania na mestských pozemkoch musí však schváliť zastupiteľstvo všeobecne záväzným nariadením, čo sa nestalo,“ vysvetľuje poslanec.

Hagyari dnes pripúšťa, že treba v čo najkratšom čase nájsť riešenie. S tým prichádza VinciPark, ktorému sa končí zmluva na parkovacie miesta v centre. Navrhujú, že niektoré parkoviská EEI odkúpi a odovzdá ich do správy mestu. Ani toto riešenie podľa Drutarovského nie je dobré.

„Z textu dodatku vyplýva, že odkúpením parkovísk na Sídlisku III do svojho vlastníctva od spoločnosti EEI, s.r.o., by spoločnosť VinciPark Slovakia, s.r.o., splnila čiastočne svoj záväzok vybudovať stavby ďalších nových parkovísk. Pochopiteľne, v tomto prípade by v skutočnosti o žiadne nové parkoviská nešlo, keďže parkoviská na Mukačevskej a Volgogradskej ulici už existujú,“ hovorí poslanec.

Čas rozhodnúť do konca augusta

Taktiež sa mu nezdá vhodné spájať parkovanie v centre s parkovaním na sídliskách. Hagyari však hovorí, že nie je veľa možností, ako riešiť tento problém, očakáva však rozhodnutie poslancov. Ak do konca augusta poslanci nerozhodnú, bude vyhlásená verejná súťaž na prevádzkovateľa parkovísk v centrálnej zóne a teda padne návrh spoločnosti Vinci Park. Súťaž by zrejme vyriešila problém prevádzkovateľa parkovania v centrálnej zóne, ale nie problém s parkovaním na sídliskách.

Návrh spoločnosti Vinci Park predložil na rokovanie mestského parlamentu viceprimátor René Pucher ešte v júli. Poslanci ho vtedy stiahli z rokovania. Zmluva spoločnosti s mestom sa končí 31. augusta. Primátor hovorí, že pokiaľ nebudú známe výsledky súťaže, parkovacie miesta v centre bude ďalej spravovať Vinci Park a víťaz súťaže ich po skončení súťaže a podpísaní novej zmluvy preberie od nich.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM