Ako to urobí? Prešovská škola gastronómie a služieb chce variť moderne a bezodpadovo
Svojich žiakov chce naučiť, aby varili zo sezónnych surovín, využívali aj potravinové zvyšky a znižovali tým kuchynský odpad.
Stredná odborná škola gastronómie a služieb v Prešove chce variť moderne a bezodpadovo. Pomôcť im má cezhraničný projekt s poľským partnerom.
Hokejisti Prešova strácajú dôležitú posilu: Na lavičke končí asistent trénera Jurčenko
Treba sa pripraviť na zmenu: Na Sekčove budú rekonštruovať cestu, spôsobí to OBMEDZENIA
Krajskí poslanci schválili vstup Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove do projektu Kuchyňa zajtrajška – Zero Waste Gastro Akadémia s predpokladaným rozpočtovým nákladom vo výške viac ako 50-tisíc eur.
Projekt by sa mal realizovať v rámci cezhraničného programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021 – 2027.
Potreba znižovania odpadu
„Hlavným cieľom projektu je posilniť environmentálne povedomie mladých ľudí v pohraničnom regióne a zároveň zvýšiť ich praktické zručnosti v oblasti udržateľnej gastronómie prostredníctvom cezhraničnej spolupráce slovenských a poľských odborných škôl. Projekt reaguje na spoločnú potrebu znižovania potravinového odpadu a zavádzania princípov cirkulárneho hospodárstva do každodennej školskej praxe,“ vysvetľuje Prešovský samosprávny kraj.
Tie kolóny kvôli blokáde si ani nepredstavujte: Na protest za R4 pozýva aj župan Majerský
Príde prvá domáca výhra proti Trnave? Tatran hlási vypredané! Opäť sa naplní celý štadión
V rámci projektu sa budú realizovať trojdňové odborné workshopy, dva cezhraničné výmenné pobyty a semináre s profesionálnymi kuchármi. Súčasťou bude praktické varenie zo zvyškov a exkurzie do ekologicky orientovaných prevádzok.
Minimalizovanie odpadu
„Týmto spôsobom sa študenti oboch škôl naučia minimalizovať odpad v kuchyni, ale aj ako premýšľať ekologicky, vytvárať nové recepty z potravinových zvyškov a pracovať s lokálnymi, sezónnymi surovinami. Výstupom projektu bude videozáznam, ktorý bude slúžiť žiakom a školám ako trvalo dostupný edukačný obsah, zároveň sa vytvorí dvojjazyčný digitálny a tlačený receptár „Chute bez odpadu“. Publikácia bude obsahovať recepty študentov, video návody, QR kódy a praktické tipy od profesionálnych kuchárov zo Slovenska a Poľska,“ vysvetlil ďalej PSK.