Správy Samospráva

Nie je to priveľa? Za odvoz a triedenie sutín paneláka dá radnica 1,1 milióna

Mesto reaguje na tvrdenia týkajúce sa objednávky na záchranné práce na Mukačevskej ulici po výbuchu plynu. A aj výberu firmy, šíriace sa na sociálnych sieťach.

Ilustračný obrázok k článku Nie je to priveľa? Za odvoz a triedenie sutín paneláka dá radnica 1,1 milióna
Foto: Ľubomír Hudačko

Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka žiadna iná firma okrem vybranej nepredložila konkrétnu cenovú ponuku.

Ako uviedol, vzhľadom na mimoriadnu situáciu vyhlásenú 6. decembra 2019, ktorá naďalej trvá, bolo povinnosťou mesta bezodkladne zrealizovať záchranné práce.

Žiadna nepredložila návrh

„V čase trvania mimoriadnej situácie viacero firiem z vlastnej iniciatívy oslovilo mesto Prešov, pričom nám žiadna z nich nepredložila konkrétnu cenovú ponuku.“

„Prioritou bolo zabezpečenie ochrany zdravia a majetku ľudí, a preto sme striktne odmietli rokovať a vyjednávať o cene so spoločnosťami, ktoré sa špekulatívnym spôsobom snažili získať túto zákazku,“ zdôraznil Tomek.

Obrazom: V Prešove horel byt, ľudí evaukovali
3
Galéria
Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj

Pri hľadaní firmy s vhodným technickým vybavením mesto podľa jeho slov komunikovalo so siedmimi spoločnosťami.

„Vzhľadom na charakter vzniknutej situácie a požiadaviek na plynulé pokračovanie prác na mieste tragédie bola vybraná firma Matijka s. r. o., ktorá bola schopná zabezpečiť kontinuálny priebeh asanačných prác, bezodkladne po ukončení činnosti špecializovanej českej firmy Cannoneer group s. r. o.,“ povedal Tomek.

Poznamenal, že ani jedna zo siedmich firiem, okrem vybranej, nechcela vopred predložiť cenovú ponuku.

Výška sumy sa môže meniť

„Až po tom, ako mesto zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, sa jednotlivé firmy začali ozývať s tým, že by práce dokázali zrealizovať lacnejšie ako táto firma,“ povedal.

Na záchranné práce v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici mesto vystavilo objednávku v objeme 1,1 milióna eur. Podľa radnice je predbežná a jej výška sa môže meniť v závislosti od reálne vykonaných prác.

Jedná sa však len o vývoz a triedenie sutín a názov „záchranné práce v súvislosti s výbuchom“ sú zavádzajúce. Bytovku totiž česká spoločnosť zdemolovala za symbolické jedno euro.

Náklady na samotný vývoz sutín boli podľa Tomeka predbežne vyčíslené na približne 350 000 eur vrátane DPH.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra 2019 neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná.

Bytovku búrali od 16. do 18. decembra. Krízový štáb rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú.

V obrazoch nájdete aj pohľad na Čapajevovu ulicu po ďalšom požiari bytu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM