Správy

Ako je to najnovšie so zmenami a uvoľňovaním v Prešove a okolí?

Opatrenia proti pandémii sa od pondelka 3. mája zmiernili. Všetky okresy v Prešovskom kraji patria do ružovej a červenej farby, ani jeden nie je v bordovom.

Ilustračný obrázok k článku Ako je to najnovšie so zmenami a uvoľňovaním v Prešove a okolí?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V okresoch Prešova a okolia platí len večerný zákaz vychádzania od 21:00 do 1:00. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky MZ SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Bez bordového

Ani jeden okres z Prešovského kraja sa nenachádza v bordovej farbe, 12 z nich je v červenej a okres Stropkov dokonca v ružovej.

„Negatívny test na covid-19 nepotrebujú po novom žiaci do školy v žiadnom okrese. Test nie je potrebný ani do obchodov, na terasu reštaurácií, do fitnescentra či na úrady. Do práce sa bude vyžadovať test v týchto okresoch až po 21:00,“ oznámili ďalej z MZ SR.

Test netreba

Celá vyhláška ÚVZ SR je zverejnená TU.

Ako ďalej ministerstvo pripomína, v červených a ružových okresoch test do práce nie je potrebný počas dňa. Ale ak niekto pracuje večer v čase od 21:00 do 1:00, test potrebuje. V červených okresoch bude platiť 14 dní a v ružových 21 dní.

Od pondelka budú môcť bez testu vstupovať do škôl a školských zariadení deti MŠ, žiaci ZŠ (prvý aj druhý stupeň), SŠ, špeciálnej školy, poslucháči jazykovej školy a žiaci vstupujúci do priestorov VŠ na účel prijímacieho konania.

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Študenti VŠ vybraných zdravotníckych odborov budú potrebovať test nie starší ako 7 dní alebo doklad o výnimke do priestorov a zariadení VŠ. V červených a ružových okresoch len od 21.00 hod. do 1.00 hod.

Tešme sa na kultúru

„Umožní sa tiež konanie kultúrnych podujatí v ružových a červených okresoch, platiť však budú obmedzenia podľa vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Vyžadovať sa bude negatívny test alebo alternatíva,“ pripomínajú z MZ SR.

Pobyt v prírode je možný aj bez testu do 21:00 bez rozdielu farby okresu.

Bude sa musieť dodržiavať maximálna kapacita 50 percent zákazníkov, maximálne však do počtu 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri.

Státie je zakázané.

Povinný bude negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín, prípadne iná výnimka.

A vo fotogalérii nájdete pestré zábery z okolia Prešovskej univerzity, kde žiaria tulipán a vynovené prostredie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Objektívom: Pri Prešovskej univerzite žiari aleja tulipánov
5
Galéria
Zdroj: Marcel Mravec, Prešovská univerzita

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM