Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovské talenty na pódiu aj Husovský s gitarou: DrinkIn fest 2013 v obrazoch

Prešov spoznáva ďalšie príjemné hudobné talenty. Potvrdil to vydarený 2. ročník festivalu, ktorý dáva priestor práve mladým domácim formáciám. Program si však užili najmenší i známe tváre!

Ilustračný obrázok k článku Prešovské talenty na pódiu aj Husovský s gitarou: DrinkIn fest 2013 v obrazoch
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo, čítanie a maľby

Ak ste sa rozhodli stráviť Medzinárodný Deň detí na Okružnej ulici, urobili ste dobre. Napriek nepriaznivému počasiu sa v rodinnej atmosfére prezentovali na DrinkIn feste nielen neopozerané tváre, ale i výtvarníci. Pre deti si Divadlo Portál pripravilo Rozprávku o hlúpom Jánovi a svoje umenie preukázal i Ján Pochanič. Dokonalé prevedenie autorského čítania titulov i zapojenie ratolestí do programu bolo podľa ovácií publika vítanou pridanou hodnotou. Nadšenci výtvarného umenia si zas mohli zakúpiť priamo na podujatí vyhotovené obrazy v rámci „live paintingu“. Následná výstava nenechala nikoho na pochybách, že umelci vytvorili skutočne obdivuhodné diela.

Z Umpaxu na pódium

Popoludní prišla na rad prvá hudobná ochutnávka. V rámci relácie Svetlá hodinka, ktorá je v dvoj-trojtýždňových intervaloch vysielaná zo štúdia Umpax, sa na pódiu najprv predstavila kapela Superamigo. Partička okolo Stanislava Peregrina ponúkla okrem iných aj chytľavého Samotára. Aj keď sa fanúšikovia po poslednej pesničke ešte dožadovali prídavku, spevák vysvetlil, že to nebude možné: „Viac nemáme,“ čím rozosmial prítomných.

Ak ste fanúšikovia inštrumentálnej hudby založenej na emóciách, potom ste si mohli vychutnať kapelu Fúzy-múzy. Ich piesne vznikli prevažne formou spoločnej improvizácie, čo vnáša do jej tvorby silu gesta a svojský výraz. Miestami museli improvizovať aj neplánovane, pretože im haprovala technika. Prvky nedokonalosti sme prepáčili, pretože sympatické hudobníčky s dychovými nástrojmi zvýraznili estetický dojem. Niečo nové priniesla pre zmenu Romana Radvanská, alias tajuplný názov Binery. Na pódiu bola sama so syntetizátorom, no neznamenalo to úbytok energie či zvukov. Práve naopak. Jej hudba skrývala celý svet zaujímavých zvukov a príjemných melódií. K jej charakteristikám patrí aj farba jej hlasu. Svojou synthpopovou a elektronickou muzikou jednoznačne udrela do uší.

Ak by ste chceli vedieť, kto sú Rigid Frigid, odpoveď Vám dáme jednoznačnú: „Laura Urbanová, Tomáš Durkáč, Peter Horváth a Pavol Kovaľ,“ uviedol s úsmevom gitarista Peter. Dozvedeli sme sa, aký štýl hudobníci prezentujú: „Snažíme sa hrať rock ´n roll, ale v hudbe máme všelijaké prvky bluesu, funky a psychedélie. V podstate však rock ´n roll,“ uviedol so svojím typickým humorom. Zoskupenie plánuje vydať EP, kde bude niekoľko skladieb: „Ešte ale nie sme pevne rozhodnutí, ktoré pesničky vyberieme. Malo by ich byť 5–6, uvidíme, ktoré tam dáme a ktoré nie. Bude to však už aj s pekným obalom. Doposiaľ sme mali nahrané len demo, kde sú 2 songy,“ uviedol ďalej. Peter tiež prezradil, čo pre neho znamená hrať na podujatí DrinkIn fest: „Hlavne veľkú zábavu. Myslím si, že tí ľudia, ktorí prišli si náš koncert užili. Nás to veľmi bavilo, sme so svojím vystúpením spokojní,“ doplnil. Muzikant dodal, že s ostatnými účinkujúcimi sú kamaráti a aj preto vládla nielen pod pódiom príjemná atmosféra.

Prekvapenie na záver

Basgitarista Tomáš Durkáč ostal na pódiu, aj keď už prichádzali na rad tóny muziky chalanov z Raindown. Na festivale služobne najstaršia kapela zo všetkých účinkujúcich odpremiérovala aj novú skladbu, ktorá sa ešte len „varila“ práve v spomínanom štúdiu Umpax. Okrem toho aj aktuálny singel s názvom Prvá posledná. Formácia pôsobí na scéne už takmer 10 rokov, okolo lídra Petra Debnára sa točil vo vzduchu rázny vír rocku. Raindown však našťastie nepriniesol. Skupinu budeme môcť vidieť aj na blížiacom sa Dobrom festivale.

Vrchol podujatia zabezpečil headliner, skupina Komajota. V publiku si ho nenechali ujsť ani stálice prešovského neba Katarína Knechtová, členovia Chiki-liki tu-a či Free Voices. Tentoraz bez Daniela Špinera, ale zato s novým koncertným programom. Na svetlo sveta sa pomaly dostávajú skladby ako Dve muchy, Most, Január či Koniec a práve tie ponúkli na pretras v úplnej premiére. Koncert začali pesničkou v angličtine, ktorá sa objaví aj v študentskom filme. Prekvapenie pre fanúšikov si chalani nenechali len na novinky, ale aj na moment, keď Martin Husovský na chvíľu vymenil klavír za gitaru. V drvivej väčšine notoricky známe hity ako Ukradnutý a Mesto v nás tak dostali nový šat. A zožali ovácie. Darmo, „Huso“ to so žolíkmi vie a pre fanúšikov vytiahol ďalší. Zjavne ich ešte všetky nevyčerpal, nabudúce už tretí ročník DrinkIn festu možno prinesie opäť čosi nové.

Foto: ľh

DrinkIn fest 2013
37
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM