Ľubomír Hudačko Správy

Akademický Prešov sa už začína: V meste budeme svedkami vystúpenia 250 súťažiacich

Súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov priláka zahraničných hostí z Česka, Poľska a Maďarska a 250 súťažiacich. Už 48. ročník tohto festivalu divadla začína!

Ilustračný obrázok k článku Akademický Prešov sa už začína: V meste budeme svedkami vystúpenia 250 súťažiacich
Zdroj: TASR

Aktivity festivalu sú väčšinou rozdelené medzi malú a veľkú scénu Divadla Alexandra Duchnoviča a univerzitný areál, no niektoré predstavenia by mali byť odohrané aj pred alebo priamo v Divadle Jonáša Záborského i v Univerzitnom pastoračnom centre na Jarkovej ulici.

„Študenti vysokých škôl budú súťažiť v tradičných kategóriách – pôvodná literárna tvorba, prednes poézie a prózy a študentské divadlá. Počas 48-ročnej histórie tohto podujatia za do súťaží zapojili tisíce mladých ľudí. Niektorých dnes poznáme z televíznych obrazoviek i dosiek divadiel,“ uviedla jedna z organizátoriek AP Eva Kušnírová.

Poznamenala tiež, že okrem zahraničných hostí sa tu predstavia aj súbory zo známych slovenských divadelných inštitúcií ako napríklad Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Slovenské komorné divadlo v Martine, bratislavské divadlo GUnaGU a iné. Oficiálny program síce spustia v nedeľu (27.4.), no niektoré aktivity začínajú už v piatok (25.4.). Ide o divadelnú dielňu a prednášku, ktoré pripravila Akademia Ruchu z Varšavy, alebo súťaž v umeleckom prednese. Okrem množstva predstavení čaká na návštevníkov festivalu aj Univerzita divadla či literatúry, alebo odborný seminár s názvom Alternatívne divadlo dnes.

Vyvrcholenie a slávnostné ukončenie festivalu Akademický Prešov je tento rok naplánované na štvrtok (1.5.).

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM