Ľubomír Hudačko Správy

Aká bola pondelková situácia na cestách v Prešovskom kraji? Polícia apeluje na opatrnosť

Na cesty v Prešove a okolí udreli v noci silné mrazy. Je preto dôležité na to myslieť najmä po tom, čo si sadnete za volant.

Ilustračný obrázok k článku Aká bola pondelková situácia na cestách v Prešovskom kraji? Polícia apeluje na opatrnosť
Zdroj: Polícia SR - Košický kraj

Aktuálne sú všetky cesty v Prešovskom kraji prejazdné. Na cestách sa však môže nachádzať snehová vrstva, čo môže vodičom komplikovať situáciu. Krajská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

V súvislosti s počasím apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a obozretnosť na ceste.

„Pri jazde berte do úvahy, že vozovka pokrytá snehom a v najhoršom prípade ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu. Nechajte si preto skutočne bezpečný odstup od auta pred vami. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají. Ak sa v nich ocitnete, pamätajte, že pri ich prechádzaní môžete ľahko dostať šmyk a preto sa radšej držte v ich stope,“ vysvetľuje polícia.

Bezpečnejšia jazda

Klzká vozovka vás môže zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia. Pri ňom sa môžu zablokovať kolesá a auto môže dostať šmyk.

Hoci je dnes väčšina vozidiel vybavená ABS a k zablokovaniu kolies nedôjde, je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca.

Snehové reťaze

Riziko šmyku číha aj v zákrutách – recept, ako sa mu vyhnúť, znie: pred zákrutou spomaliť, zaradiť nižšiu rýchlosť a opatrne zabočiť.

Istou výzvou sa môže pri snehovej pokrývke stať aj jazda do kopca. „Aby ste na ňom neuviazli, vychádzajte ho pomaly a plynule. Keď sa to predsa len nepodarí a vy zostanete stáť, rozbehnúť sa smerom hore bude zrejme problém. Pomôžu vám s tým snehové reťaze alebo možnosť zísť späť na rovinu a skúsiť to znova,“ doplnila polícia.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM