Ľubomír Hudačko Správy

A je to tu: V Prešove vystrájala Perinbaba, pozrite si zimné obrázky z mesta

Tak napokon nie Martin na bielom koni, ale Mikuláš priniesol prvý sneh! V Prešove by ešte večer 5.12. zrejme len málokto predpokladal, že za jednu noc príde bohatá snehová nádielka. Prvé zábery snehu si pozrite v našej fotogalérii...

Ilustračný obrázok k článku A je to tu: V Prešove vystrájala Perinbaba, pozrite si zimné obrázky z mesta
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Množstvo pracovného náradia opäť dostalo zabrať, najmä v rodinných domoch sa od skorého rána muselo činiť viacero domácich.

Najmenší sa tešia, meteorológovia varujú

Tešiť sa môžu najmenší, pre dospelých je to práca navyše. Niektorých však poteší a prvý sneh prišiel práve včas: „Už sme pozerali predpovede na ďalšie dni dopredu a vôbec to nevyzeralo tak, žeby sa mohla snehová prikrývka objaviť. O to viac sme doma radi, že sa tak stalo práve na Mikuláša. Zo snehu sa tešíme všetci, máme doma dve malé deti a tak sa zíde radosť v ich očiach,“ povedal nám pri odpratovaní snehu Peter (32).

Meteorológovia síce majú predpovede neraz ďaleko od pravdy, ale tentoraz sa trafili. Skutočne sa podľa nich očakával sneh a aj silný vietor. Druhý stupeň nárazového vetra platí od 6.12.2013 07:00 do 7.12.2013 15:00.

„V okrese Prešov sa očakáva na hrebeňoch hier miestami výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 35 m/s,“ varujú meteorológovia. Táto rýchlosť podľa odborníkov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Sneh priniesol aj problémy

Nájdu sa tak aj negatívne hodnotenia bieleho zázraku: „Je neskutočné, čo môže spôsobiť prvý sneh. Od rána tu húkajú sanitky aj hasiči, je to na nervy. Ponáhľam sa do roboty a vôbec som nepredpokladala, že sa objaví taká nádielka. Je to katastrofa,“ vyznala svoje pocity Petra Dufalová.

Inak to vidí pre zmenu dôchodca Štefan Siva (65): „Sneh príde každý rok tak či tak. Či už na Martina, alebo na Mikuláša. Potom na Jozefa zase a každý je z toho prekvapený. Ako keby sme žili v Afrike, kde sneží raz za 5 rokov. My prírodné živly ako vietor či voda v hocijakom skupenstve neovplyvníme. Neviem, prečo sa z toho robí také haló a čomu sa čudujeme. Veď je to normálne a je potrebné zobrať do ruky lopatu a nie frflať,“ zhodnotil situáciu.

Ďalšie hodiny majú opäť svojský priebeh – sneh sa už vplyvom slnečných lúčov okamžite začal topiť…

Prvý sneh
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM