Monika Földešiová Správy

800 protestujúcich v centre Prešova: Štrajk pokračuje v ďalších mestách

pracovníci školstva, ktorí sú nespokojní so súčasnou situáciou v tomto rezorte, sa včera stretli na protestnom zhromaždení v Prešove. Pozrite sa, ako to tam vyzeralo...

Ilustračný obrázok k článku 800 protestujúcich v centre Prešova: Štrajk pokračuje v ďalších mestách
Zdroj: TASR

Na míting organizovaný Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku prišli zamestnanci základných a stredných škôl z viacerých okresov Prešovského kraja. Verejne ich podporili aj odborári a študenti z Prešovskej univerzity.

Predsedníčka prešovskej Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) Darina Nagyová uviedla, že nálada v školách je veľmi zlá. „Učitelia sú veľmi pobúrení vyhlásením vlády, ktoré bolo minulý týždeň, jednak čo sa týka navýšenia platov aj deklarácie samotnej výšky priemerného platu zamestnancov školstva,“ povedala Nagyová. Ľudia podľa jej slov nevedia, na základe čoho vláda dospela k takýmto číslam, pretože realita je vraj iná.

Predseda OZPŠaV na Slovensku Pavel Ondek pred novinármi povedal, že odbory majú vlastné prepočty, ktoré poskytnú ministerstvu financií, a následne chcú o týchto číslach rokovať. Účastníci zhromaždenia považujú rozhodnutie vlády o zvýšení platov za jednostranný akt a žiadajú vládu i príslušné ministerstvo, aby predložilo víziu, ktorá by mala viesť k skvalitneniu školstva.

Ondek uviedol, že týždeň protestov sa skončí v piatok (14.11.) v Bratislave s tým, že účastníci protestných zhromaždení adresujú vláde SR a ministrovi školstva výzvu, aby predstavili zmysluplnú víziu, ktorá by mala viesť k skvalitneniu školstva. „Ako mienia zabezpečiť materiálne a technické záležitosti v jednotlivých typoch škôl, a samozrejme, aj financie vedy a výskumu. Termín, ktorý dávame, je do 8. januára, kedy nastupujú žiaci do škôl po novom roku,“ povedal Ondek.

Na zhromaždení i pred novinármi niekoľkokrát zdôraznil, že štrajk je zatiaľ prerušený. Nevylúčil však, že po 8. januári môže štrajkový výbor rozhodnúť o jeho pokračovaní. „My budeme trvať na svojich požiadavkách tak, aby vláda prijala víziu, ktorá bude zárukou do budúcnosti vôbec pre školstvo a zárukou kvalitného vzdelávania detí a mládeže,“ povedal predseda odborov.
Medzi účastníkmi protestného zhromaždenia boli zastúpené takmer všetky vekové generácie učiteľov. Tí starší tvrdia, že učiteľský stav upadá, mladší zasa, že pravdepodobne v škole nezostanú napriek tomu, že by chceli.
Margita Holingová z Hanušoviec nad Topľou, ktorá učí už 23 rokov, tvrdí, že ceny stúpajú a platy sú stále veľmi nízke. Nepáčia sa jej ani podmienky, za akých musia učiť deti a zbytočné papierovanie, ktoré ich vraj nezmyselne zaťažuje.
Stredoškolský učiteľ s desaťročnou praxou z Prešova je presvedčený, že do školstva by sa malo viac investovať.
„Musíme sa snažiť, aby sa školstvo dostalo na úroveň minimálne školstva európskych krajín. Moja predstava platu je napríklad nejakých 700 eur v čistom,“ povedal učiteľ. Je presvedčený, že zamestnanci školstva by mali v protestoch pokračovať, aby dosiahli zlepšenie stavu.

Do konca týždňa zamestnanci škôl vyjdú do ulíc ešte v troch krajských mestách. V Trnave a Nitre školskí odborári organizujú protest vo štvrtok (13.12.). Séria protestov sa ukončí v piatok (14.12.) v hlavnom meste. Zhromaždenie na podporu svojich učiteľov dnes chystajú košickí študenti. Štrajkovú štafetu preberá banskobystrické Gymnázium Mikuláša Kováča.

Protest učiteľov v Prešov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM