Správy

Zmena v repertoári prešovských divadiel: Po novom ponúkajú aj TIETO rozprávky

Divadelná sezóna dvoch župných divadiel v Prešove je v plnom prúde. Do svojho repertoáru okrem osvedčených žánrov tento raz zaradili aj rozprávky.

Ilustračný obrázok k článku Zmena v repertoári prešovských divadiel: Po novom ponúkajú aj TIETO rozprávky
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová informovala, že Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) prináša spracovanie príbehu Soľ nad zlato a Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) rozprávku od Márie Rázusovej-Martákovej Ako šlo vajce na vandrovku.

Dodala, že obe divadlá poňali tieto notoricky známe rozprávky trochu netradične a najmä moderne.

Plné masiek a humoru

Príbeh o troch dcérach a pyšnom kráľovi sa dočkal už niekoľkých spracovaní. To najnovšie v podaní DAD, pod ktoré sa režisérsky podpísal Kamil Žiška, je podľa hovorkyne v niečom iné.

„Je plné masiek, respektíve 2D bábok, humoru, pohybu, čarovných vozíkov, ale aj poézie a najmä radosti. Prinášajú ho malí permoníci zo soľnej bane kráľovnej Solmíry,“ priblížila.

V rozprávke hrajú hneď niekoľko postáv piati herci. Spracovanie je určené najmä pre detského diváka od sedem rokov. Predstavenie je pripravené vo flexibilnej podobe, ktorá umožňuje aj zájazdové vystúpenia v menších sálach. Najbližšie sa tak stane už 14. novembra v Stakčíne.

Rovnako päť hercov si zahrá v pripravovanej rozprávke DJZ Ako šlo vajce na vandrovku s podtitulom pod morskou hladinou.

Príbeh napísal a režíruje Michal Náhlik.

„Je o chalanovi Hugovi, ktorý je ako každý iný, len nevie povedať ‚r‘. Nepozná nudu a považuje sa za ‚cool‘, preto sa v jeden deň ako vajce vydáva na vandrovku. A to rovno pod hladinu Karibského mora,“ doplnila Jeleňová.

Predpremiéra pre školy

Pod hudbu sa autorsky podpísal jeden z hercov rozprávky Filip Lenárth.

Diváci si môžu pozrieť rozprávku na Veľkej scéne v plánovanej premiére 3. decembra, s predpremiérou pre školy 1. decembra a následne aj v ďalších decembrových termínoch.

„Program všetkých naplánovaných predstavení, ako aj termíny, v ktorých budú najbližšie odohrané zmienené rozprávky, majú župné divadlá zverejnené na svojich webových sídlach,“ uzatvára hovorkyňa.

ilustračné foto

V OBRAZOCH: Slovákov očarila úchvatná polárna žiara
14
Galéria
Foto: Ivan Roháč
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM