Správy

Zaujímavosť pri Prešove: Dominantou v obci je kaštieľ zo 17. storočia, FOTO

Starosta verí, že kaštieľ v obci Terňa v okrese Prešov sa niekedy podarí opraviť. Je zapísaný aj v zozname Národných kultúrnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť pri Prešove: Dominantou v obci je kaštieľ zo 17. storočia, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Jednou z dominánt obce Terňa v okrese Prešov je kaštieľ zo začiatku 17. storočia. V súčasnosti je v súkromnom vlastníctve, obec však verí, že časom tam vznikne priestor pre miestnych i turistov.

Národná kultúrna pamiatka

Ako povedal starosta obce Juraj Senderák, kaštieľ mal počas svojej histórie viacerých vlastníkov.

„V časoch socializmu slúžil zo začiatku čiastočne ako škola, ale neskôr ako sýpka Jednotného roľníckeho družstva, a tak sa naozaj veľa z interiéru poškodilo. Vďaka novému vlastníkovi kaštieľa Jánovi Maníkovi sa ho podarilo zachrániť a bola kompletne opravená strecha. Kaštieľ je zapísaný aj v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Na svoju úplne finálnu podobu ešte čaká,“ poznamenal Senderák.

Verí v opravu

„Je veľmi náročné v súčasnosti rekonštruovať takýto objekt, so všetkými podmienkami pamiatkarov, aby bolo dodržané a zachované všetko, čo je potrebné. Takže, zatiaľ nie je k dispozícii návštevníkom, ale sme radi, že nie je z neho ruina a že sa zachoval pre budúce generácie. Verím, že sa ho niekedy podarí opraviť,“ dodal na margo rekonštrukcie starosta.

Majiteľ by chcel časť kaštieľa obnoviť do pôvodnej podoby.

„V hospodárskych častiach by chcel zriadiť reštauráciu s kuchyňou a v podkroví priestory na ubytovanie. Je tam ešte veľa čo robiť, aby sa to dalo takto používať,“ priblížil starosta obce.

Trasa ožila

V obci nemajú podľa jeho slov významnú turistickú atrakciu. Najbližšie je rekreačná oblasť Drienica – Lysá.

„Obcou však prechádza červená turistická trasa – Cesta hrdinov SNP, ktorá je súčasťou európskej medzinárodnej turistickej siete. Aj v tomto ťažkom období turistická trasa veľmi ožila a prechádza ňou veľa ľudí, ktorí si potrebujú možno ‚vyvetrať myšlienky‘ a trošku oddýchnuť. Nedá sa to považovať za nejakú masovú turistiku, čo sme aj radi, lebo všetko prináša so sebou aj iné problémy,“ povedal Senderák.

Viac záberov z obce Terňa si pozrite v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Zaujímavosti z obce Terňa pri Prešove
8
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM