Správy

Zaslúžia si hold, nielen v dobe Covidu: Župa spustila projekt Sestry Prešovského kraja

Samospráva v rámci projektu naplánovala putovnú výstavu umeleckých fotografií zdravotných sestier, bratov a pôrodných asistentiek, od fotografa Jána Štovku.

Ilustračný obrázok k článku Zaslúžia si hold, nielen v dobe Covidu: Župa spustila projekt Sestry Prešovského kraja
Zdroj: Ján Štovka

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v súvislosti s Rokom sestier a pôrodných asistentiek pripravil projekt Sestry Prešovského kraja.

Jeho cieľom je poukázať na dôležité postavenie sestier a pôrodných asistentiek v spoločnosti. Zastrešuje putovnú výstavu fotografií, tlačenú publikáciu, ako aj literárnu súťaž.

Hold ich práci

Informovala o tom Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kra­ja.

„Práve v tomto roku, ktorý výrazne poznačila pandémia koronavírusu, sa viac ako inokedy potvrdzuje význam zdravotníckych povolaní v ochrane nášho života a prinavracaní zdravia. O to dôležitejšie je zviditeľniť prácu sestier a vyjadriť hold ich náročnej práci. Som rád, že sme sa do projektu o zdravotných sestrách pustili ako vôbec prvý kraj na Slovensku,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Samospráva v rámci projektu naplánovala putovnú výstavu umeleckých fotografií zdravotných sestier, bratov a pôrodných asistentiek, ktorých autorom je fotograf Ján Štovka. Ukážka z nej je aktuálne vo foyeri Úradu PSK.

Daj fotke príbeh

Okrem toho PSK vydal tlačenú 60-stranovú publikáciu.

Distribuovaná je žiakom končiacich ročníkov ZŠ a študentom stredných zdravotníckych škôl v kraji so zámerom priblížiť im prácu zdravotníckych povolaní. Publikácia je určená aj pre konferencie a semináre sestier.

Ďalšou z aktivít projektu je on-line literárna súťaž s názvom Daj fotke príbeh pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ a stredoškolákov. Jej cieľom je k fotografiám vytvoriť príbeh, esej či básnické dielo v stanovenom rozsahu.

Na celom svete oslavuje Rok sestier a pôrodných asistentiek 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek. Z toho viac ako 30-tisíc sestier a 1 700 pôrodných asistentiek v SR a viac ako 4 200 sestier a takmer 300 pôrodných asistentiek v PSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ján Štovka

Zdravotníctvo v Prešove

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM