Správy

Z tohto nárastu sa potešíme, v Prešove vysadia stovky stromov: Kde všade sa objavia?

Ide o náhradnú výsadbu za dreviny vyrúbané v rokoch 2016 až 2019. Vo významnej miere sa podieľajú na tvorbe charakteru územia mesta Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Z tohto nárastu sa potešíme, v Prešove vysadia stovky stromov: Kde všade sa objavia?
5
Galéria

Mesto v týchto dňoch realizuje výsadbu viac ako 300 rôznych drevín a 7 m² krovín, ktoré postupne pribudnú vo viacerých častiach mesta. Prešovská radnica o tom informuje na svojej webstránke.

Kde ich nájdeme

„Nové stromy pribudnú v lokalitách, ktoré určil orgán ochrany prírody v rozhodnutí o výrube pôvodných drevín. Dreviny sa pritom snažíme vysádzať na také miesta, kde vo verejnom priestore chýbajú,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Vidieť ich môžete na uliciach Bajkalská, Prostějovská, Vlada Clementisa, Volgogradská, Mukačevská, Tomášiková, Levočská, Čsl. armády, Tarasa Ševčenka, Zápotockého, Tkáčska, Remscheidská, Wolkerova, Štefánikova, Námestie mieru, Nám. 1. mája, Laca Novomeského, Exnárova a Sibírska.

Do polovice decembra

„Orgán ochrany prírody však pred vydaním rozhodnutia neskúma umiestnenie sietí pod zemou. Niektoré lokality sa preto môžu meniť v prípade ak sa na parcele nachádzajú prehustené inžinierske siete,“ vysvetlil Tomek.

Dreviny a kroviny sú v celkovej hodnote 20 736,66 eur s DPH.

Vzhľadom na stále platné obmedzenia súvisiace s pandémiou COVID-19 sa dodávka drevín omeškala a boli doručené až v novembri. Výsadba stromov v Prešove potrvá podľa Tomeka približne do polovice decembra.

Dreviny sa vo významnej miere podieľajú na tvorbe charakteru územia mesta Prešov. Sú nevyhnutnou súčasťou prostredia a predstavujú charakteristickú súčasť krajinnej štruktúry, ktorá vznikla v súvislosti so spôsobom dlhodobého využívania priestranstiev v Prešove.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: V Prešove prebieha výsadba nových stromov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM